Spelenderwijs leren in kleutergym
19 februari 2024 
1 min. leestijd

Spelenderwijs leren in kleutergym

Kleutergym is een cruciaal onderdeel van de ontwikkeling van jonge kinderen. Door middel van speciaal ontworpen activiteiten worden niet alleen motorische vaardigheden en coördinatie gestimuleerd, maar ook belangrijke sociale en emotionele vaardigheden ontwikkeld. Laten we eens grondiger ingaan op hoe kleutergym activiteiten kunnen worden ontworpen om deze aspecten van ontwikkeling te bevorderen.

kleutergym-samenwerking

Essentiële motorische ontwikkeling

De motorische ontwikkeling van kleuters is een essentieel aspect van hun groei. Kleutergym biedt een omgeving waarin kleuters verschillende fysieke vaardigheden kunnen ontwikkelen, zoals rennen, springen, klimmen, balanceren en rollen. Door middel van gevarieerde activiteiten kunnen ze hun spierkracht vergroten, hun evenwichtsgevoel verbeteren en hun algemene motorische vaardigheden verfijnen.

Aanbod per ontwikkelingsfase

Bij het ontwerpen van kleutergymactiviteiten is het belangrijk om activiteiten te selecteren die aansluiten bij de ontwikkelingsfase van de kleuters. Het bieden van een mix van uitdagende en haalbare activiteiten zorgt ervoor dat kleuters gemotiveerd blijven en hun vaardigheden geleidelijk verbeteren.

Coördinatie oefeningen

Coördinatie is een vaardigheid die essentieel is voor het uitvoeren van dagelijkse activiteiten en het deelnemen aan verschillende soorten spel. Kleutergym activiteiten zoals het gooien en vangen van ballen, het spelen van balspellen, en het navigeren door hindernisbanen, helpen kleuters hun hand-oogcoördinatie en algemene lichaamscoördinatie te ontwikkelen.

Door middel van herhaalde praktijk en variatie in activiteiten kunnen kleuters hun coördinatievaardigheden verbeteren en zelfvertrouwen opbouwen in hun fysieke vermogens.


Sociale vaardigheden door samenwerking

Kleutergym biedt een uitstekende gelegenheid voor kleuters om sociale vaardigheden zoals teamwork te ontwikkelen. Door middel van groepsspellen en partneroefeningen leren kleuters samen te werken, communiceren en problemen oplossen met anderen.

Het creëren van een ondersteunende en inclusieve omgeving moedigt kleuters aan om actief deel te nemen aan groepsactiviteiten en elkaar te ondersteunen bij het behalen van gemeenschappelijke doelen.


Aanbod op niveau

Bij het ontwerpen van kleutergym activiteiten is het belangrijk om rekening te houden met de individuele behoeften, interesses en ontwikkelingsniveaus van kleuters. Activiteiten moeten uitdagend genoeg zijn om groei en ontwikkeling te stimuleren, maar ook haalbaar en leuk zijn.Het integreren van een verscheidenheid aan activiteiten die verschillende aspecten van motorische ontwikkeling, coördinatie en teamwork adresseren, zorgt voor een uitgebalanceerd en stimulerend kleutergym programma.

Steeds meer jonge kinderen wandelen bij de gymnastiekverenigingen naar binnen, en sluiten zich aan bij de kleutergym lessen. Hoe groot is het aandeel van kleuters binnen jouw gymnastiekvereniging?


Over de schrijver
Reactie plaatsen