Duikelen: hoe leer je het de kleuters aan in de gymles?
11 april 2020 
1 min. leestijd

Duikelen: hoe leer je het de kleuters aan in de gymles?

Duikelen: voor kleuters vaak een spannende en lastige aangelegenheid. Vaak zien wij dat de kinderen, zodra ze op de kop hangen, de neiging krijgen om hun handen los te laten van de rekstok/trapeze. Hoe je dit voorkomt en zorgt dat de kinderen zonder angst voor- en achterover gaan duikelen, lees je in dit artikel!

Over de kop gaan

Kleuters moeten vertrouwd zijn met rollen om ook het duikelen op een rekstok/in de ringen/ aan een trapeze stok aan te durven. Bied dus sowieso in je les lekker veel vormen van rollen aan. Denk hierbij aan rollen over de lengteas, zoals de pannenkoekenrol, de koprol van bijvoorbeeld een schuin vlak, en misschien ook wel een koprol achterover van een schuin vlak!

Duikelen

Duikelen kan aan verschillende toestellen, én op 2 manieren. Er kan voorover en achterover geduikeld worden. Toestellen waar aan het  geoefend wordt zijn: ringen, rekstok, brug, trapezestok en touwen.

duikelen-kleutergym

Start met duikelen in een zachte en veilige omgeving, waarbij het kind, als het toch de handen loslaat van het toestel, zachtjes terecht komt. Een voorbeeld van een zachte en veilige situatie is een relatief lage rek of trapeze met een dikke matras eronder.

Een ander relatief makkelijk situatie om te beginnen met duikelen, is in de ringen. Omdat de ringen mee draaien en omdat het kind al ver voorover kan buigen voordat hij/zij afzet van de grond, voelt dit als een veilige manier om over de kop te gaan voor de kleuter.

Samen duikelen

Een leuke variatie is om dit met een vriendje in de gymles te doen. Denk hierbij aan tegelijk duikelen, of elkaar helpen met de opdracht. Dit doe je door bijvoorbeeld je vriendje een ‘voetje’ te geven, zoals op het filmpje hieronder.

Met klein materiaal

Een andere variatie, en dan vooral om het duikelen te verbeteren, is om pittenzakjes te gebruiken. Plaats deze onder de kin, tussen de knieën of tussen de voeten om af te dwingen dat de kleuter zijn benen tegen elkaar houdt en de kin op de borst.

Hulpverlenen

Hulpverlenen bij het duikelen gebeurt vaak door een hand om de pols en een hand in de rug te houden. Dit kan zowel bij voorover- als achterover over de kop gaan.

Oefeningen

Op dit kleuterplatform vind je meer dan 500 methodische stapjes, vertaald in korte filmpjes, om je kleuter op een leuke en leerzame manier de motorische basisvaardigheden bij te brengen!

duikelen-kleutergym

Over de schrijver
Mijn naam is Jojanneke Radstake. Ruim 15 jaar heb ik geturnd, en mijn liefde voor de turnsport heeft er voor gezorgd dat ik er mijn werk van heb gemaakt. Ik geef les aan allerlei groepen, van peutergym tot selectieturnen. In opdracht van Beter Turnen heb ik de grondvormen van bewegen bij kleutergym met korte filmpjes in kaart gebracht en verzorg ik de bijscholing Kleutergym.
Reactie plaatsen