Expliciet leren in de turnlessen, een aantal voorbeelden met turnen
29 februari 2020 
1 min. leestijd

Expliciet leren in de turnlessen, een aantal voorbeelden met turnen

Expliciet leren is een leermethode om een turn(st)er iets aan te leren. Bij de expliciete leermethode geeft de coach aanwijzingen over de exacte bewegingsuitvoering. Je leert hierbij tevens heel bewust de beweging. Een voorbeeld hiervan is het stapsgewijs aanleren van de handstand. Start in de beginpositie met je armen langs je oren,  dan maak je een grote stap, plaats je handen ver vooruit en schop je hakken op.

Expliciet-leren-turnster-en-turntrainer-aanwijzingen

Expliciet leren

Hieronder staan een aantal voorbeelden van expliciete leermethodes.

Expliciet leren casus 1: De koprol

Julia wil haar pupillen de koprol voorover aanleren. Ze heeft vier stationnetjes uitgezet. Bij het eerste stationnetje wordt er drie keer gerold op de rug tot stand. Het tweede stationnetje is als een potloot rollen van een schuin vlakje. Bij het derde stationnetje wordt de koprol gemaakt vanaf een schuin vlak. Het laatste stationnetje is een koprol met hulp op de lange mat. Lisa legt uit dat de pupillen eerst klaar moeten gaan zitten in hurkzit en dan de kin op de borst moeten plaatsen. En zich zo klein als een opgerolde egel moeten maken en vervolgens de ruggengraat afrollen tot stand.

De onderstreepte aanwijzingen bevatten expliciete leermethodes en de dik gedrukte woorden een impliciete leermethode.

Expliciet leren casus 2: De overslag

Mick wil zijn springgroep een overslag aanleren op de tumblingbaan. De groep is al een tijdje bezig met losse stationnetjes ter ondersteuning van de overslag zoals: een overslag met de flik-flakker, een overslag van een verhoging, een handstand tegen de muur met snelle beensluiting en handstand hip-tip. Mick legt de overslag stap voor stap uit:

  • Eerste stap: Maak een voorhup met een grote uitstap naar voren
  • Tweede stap: Plaats je handen ver van je uitstapbeen af
  • Derde stap: Schop je hakken over je hoofd
  • Vierde stap: sluit je benen als je voeten boven zijn
  • Vijfde stap: duw actief je schouder uit
  • Zesde stap: landt de overslag met twee voeten tegelijk en daarnaast maak je een kaats.

Bovenstaande casuïstiek zijn enkele voorbeelden van expliciete leermethodes. Deze methode wordt vaak toegepast maar werkt volgens de literatuur vaak minder efficiënt dan de impliciete leermethode (lees hier meer over in dit artikel: impliciet leren in de turnlessen).

Ben je geïnteresseerd en zou je hier meer over willen leren? We bieden ook een workshop aan ‘’differentieel training geven’’ waarbij we nog dieper op de verschillende leermethodes ingaan, en de toepassing hiervan in de praktijk. Liever een bijscholing op afstand volgen? Bekijk ze op deze pagina. Meer voorbeelden van opstellingen kun je vinden op ons Youtube kanaal.

Over de schrijver
Ik ben Roxanne Boersma en werk binnen Beter Turnen als content ontwikkelaar, docent en coach. Ik turn zelf sinds mijn 12e en geef sinds 2012 turnlessen aan verschillende selectie turngroepen. Naast mijn passie voor turnen ben ik actief met fitness en gezondheid (lifestyle en voeding). Ik ben momenteel werkzaam als fysiotherapeut in een eerstelijns praktijk.Quote: "Never give up on what you really want to do. The person with big dreams is more powerful than one with all the facts."
Reactie plaatsen