Origineel les idee voor je kleutergym les; een boek als inspiratiebron
Kleuterlessen
Floortje van Diepen
Kleuterlessen
02/10/2021
2 min
0

Origineel les idee voor je kleutergym les; een boek als inspiratiebron

02/10/2021
2 min
0

Een origineel les idee voor peuters en kleuters is soms lastig te vinden. Tijdens de gymles wil je als docent graag variatie aanbieden in je eigen trainingen. Een leuk idee is om een gymles vorm te geven vanuit een verhaallijn van een kinderboek. In deze blog doen we dit met het kinderboek ‘Ssst! De tijger slaapt.’

Les idee: Ssst! De tijger slaapt

Het boek Ssst! De tijger slaapt is een super leuk interactief kinderboek waarin een groepje dieren de tijger willen verassen maar daarvoor moeten ze eerst over de tijger heen. Hieronder vind je een les idee om dit verhaal om te toveren in een gymles voor peuters of kleuters.

Warming-up / Voorbereiding

Als warming-up, of van tevoren, kan het boekje gelezen worden zodat de kinderen het verhaal kennen. Op internet zijn voldoende filmpjes te vinden waarin het boek wordt voorgelezen.

Een ander idee voor de warming-up is iets met ballonnen (in het boek gebruiken de dieren ballonnen om over de tijger heen te gaan) of te dansen op het liedje Ik loop, Ik loop van Dirk Scheele.

Kern

Daarna gaan ze, net als de dieren, “over de tijger heen” gymmen.

Kikker

Als eerste gaat de kikker over de tijger heen. De kinderen zouden hier een spring opdrachtje kunnen doen. Ze zweven niet over de tijger heen, maar springen eroverheen.

Vos

Dan gaat de vos, maar de vos is te zwaar voor de ballon en zakt daarom een beetje naar beneden. Hier kan misschien een bergachtige situatie worden gebruikt waarbij de kinderen laag en daar weer hoog lopen, kruipen, klimmen.

Schildpad

Dan is schildpad aan de beurt. Bij de schildpad wordt alleen de tijger een beetje wakker. Je zou dit dier er daarom uit kunnen laten zodat je vier hoeken/toestellen hebt.

Mocht je er toch iets mee willen doen, dan zou je hier een gooi opdrachtje aan kunnen koppelen met een omgekeerde paraplu. De kinderen moeten dan pittenzakjes of ballonnen in de paraplu gooien.

Muis

Daarna komt de muis en die laat los. Hier zouden ze ergens aan kunnen hangen en slingeren zoals een brug of ringen.

Ooievaar

En als laatste de ooievaar die lange poten heeft. Hier zouden ze over een hoge, smalle situatie kunnen gaan zoals een balk of bank die tussen twee kasten zit.

Afsluiting

Om het einde in te luiden zou de tijger dan wakker kunnen worden en kan er een liedje voor de tijger worden gezongen want deze is in het boek jarig.

Alternatief les idee

Mocht je een knuffeltijger tot je beschikking hebben is het natuurlijk super leuk om deze in het midden te leggen! Je zou dan zelfs steeds na een tijdje een opdracht kunnen geven rondom de tijger zoals dat in het boek ook wordt gedaan zoals over zijn neus aaien, op zijn buik kroelen of een slaapliedje zingen.

Heb jij nog een leuk les idee, met als basis de verhaallijn van een kinderboek? Laat het ons weten in de reacties! Meer kleuterinspiratie vind je op ons kleuterplatform.

les-idee-gym

Reacties
Categorieën