Tips voor peuter- en kleutergym thuis met klein materiaal!
09 februari 2021 
5 min. leestijd

Tips voor peuter- en kleutergym thuis met klein materiaal!

We zitten weer thuis en het lijkt erop dat het nog wel even gaat duren. De meeste peuter- en kleuterlessen gaan helaas niet door. Het is ook een lastige leeftijd om lessen via het scherm te geven. Gelukkig is er veel mogelijk, gewoon thuis met materiaal dat er al is. In deze blog daarom wat ideeën voor wat je kunt doen aan kleutergym thuis met “klein” materiaal uit je eigen omgeving!

Noodle

Ik denk dat iedereen ze wel kent, die langwerpige slangen van foam die je vaak in het zwembad ziet. Ga je op internet zoeken dan vind je ze onder de naam Pool Noodle. Super leuk om mee te spelen in het zwembad natuurlijk, maar wist je dat je er ook veel mee kunt buiten het zwembad? Bijvoorbeeld leuke spelletjes en activiteiten met je peuter of kleuter.

Balk

Als je deze Pool Noodle op de grond legt heb je een hele stoere balk! Kan jouw peuter of kleuter er helemaal zelf overheen lopen? Ze wiebelen wel, dus bewaar je evenwicht goed! Kun je er misschien nog meer trucjes op maken?

Paardje rijdennoodle-kleutergym

Wist je dat de Pool Noodle ook best op een paardje kan lijken? Je kunt ze natuurlijk gebruiken als ze lang zijn, maar als je een uiteinde ombuigt en met een touwtje vastmaakt heb je een echt paard! Zo kun je lekker door de hele kamer galopperen! Kun je ook nog andere trucjes met je paard zoals bijvoorbeeld een rondje draaien?

Een andere manier om paardje te rijden? Buig de Noodle om je buik en laat iemand anders de “teugels” vasthouden terwijl jij lekker rondrent!

Spelletje hoog/laag

De Noodle kan ook gebruikt worden om een spelletje te spelen. Pak de Noodle in je hand en laat je peuter of kleuter naast je staan. Houd de Noodle nu hoog en laat je peuter/kleuter eronder doorlopen. Houd hem dan laag en laat je peuter/kleuter er overheen stappen of springen. Herhaal dat nu met verschillende hoogtes en ook steeds een stukje sneller!

Reactie

Een ander leuk spelletje kun je doen als je er een paar meer hebt. Ga naast elkaar staan of bij voldoende mensen in een kringetje. Houd allemaal een Noodle vast die rechtop staat. Tel af en laat daarna snel je Noodle los en pak daarna snel de Noodle naast je. Kunnen jullie dat doen zonder dat ze vallen? Iets makkelijker is misschien om de Noodle eerste bijvoorbeeld 2 tellen los te laten en te kijken of je hem dan weer op kunt vangen!

Helikopter

Kun je de Noodle ook boven je hoofd draaien alsof je een helikopter bent? Dat is cool! Misschien kun je nog wel andere voertuigen zijn zoals een auto of een vliegtuig? En dan natuurlijk ook lekker rennen! Vooruit, maar kun je misschien ook achteruit?

Luchtbed voor kleutergym thuis

Nu we niet op vakantie kunnen, kunnen we het luchtbed ook voor iets anders gebruiken. Hieronder een aantal ideeën die je kunt doen op je luchtbed.

Hobbelbaan

Blaas het luchtbed half op. Als je meerdere luchtbedden hebt, dan kun je er meerdere achter elkaar leggen. Laat je peuter of kleuter eroverheen lopen! Dat zal wel even wiebelen zijn. Lukt dat ze goed? Ze kunnen namelijk ook kruipen of als het te makkelijk is, eens achteruit lopen.

Rollen

Als je het luchtbed iets harder opblaast kun je er natuurlijk ook prima op rollen. Misschien kun je het luchtbed ook een beetje schuin maken door er wat kussens onder te leggen. Rollen kan op verschillende manieren. Je peuter of kleuter kan dat doen als een boomstam, maar bijvoorbeeld ook gewoon met een koprol. Ben je een beetje sterk, dan zou je het luchtbed ook kunnen dubbelvouwen terwijl je kind er binnenin zit. Schommel het dan lekker heen en weer.

Springen

En natuurlijk kun je op een luchtbed ook best springen. Al deze ideeën kun je natuurlijk ook doen op of met een matras.

thuis-kleutergym

Kleutergym thuis met ballonnen

Een ballon hebben we vaak ook allemaal wel. Daar kun je best leuke spelletjes mee doen en hiermee een uitdagende les kleutergym thuis nabootsen!

Omhoog houden

Zo kun je natuurlijk proberen de ballon omhoog te houden. Dat kan je peuter of kleuter alleen doen, maar ook samen met jou. Een ander leuk variatie is de ballon hooghouden met een vliegenmepper.

Paraplu

Heb je misschien ook nog een paraplu in de buurt die je ergens op kunt hangen? Dan kun je proberen de ballon daarin te slaan. Is dat te moeilijk? Leg de paraplu dan op de grond of pak een bak waar de ballon in moet.

Theedoek

Ook een leuk spelletje met de ballon is het omhoog houden van de ballon met een theedoek (of andere grotere doek). Pak samen met je kind de theedoek vast en gooi de ballon steeds weer de lucht in. Hoe vaak kunnen jullie dat?

Stoel

Ook een stoel hebben we zeker, misschien wel meer dan eentje. Met een stoel kun je ook best veel!

Opdrachtjes

Je kunt ze leren wat boven en onder is door ze een opdracht te geven: bijvoorbeeld ga zo snel mogelijk onder de stoel zitten en daarna misschien ga zo snel mogelijk op de stoel op 1 been staan.

Klimmen, kruipen en springen

Onder de meeste eetkamerstoelen kun je ook best kruipen. Zet er een paar achter elkaar en maak een tunnel. Misschien kun je ook een tweede tunnel maken door dekens over de rug van de stoel en op iets anders te leggen. Je kunt natuurlijk ook op de stoel klimmen en er weer vanaf springen!

Dekens

Ook dekens zijn super leuk om wat opdrachtjes mee te doen!

Sleetje rijden

Laat je kind op de deken gaan zitten en goed vasthouden. Trek hem/haar nu door de kamer heen. Rustig, snel, met bochten, kunnen ze goed blijven zitten?

Kruipen

Met dekens kun je natuurlijk ook hele mooie tunnels maken die goed zijn voor de ontwikkeling van het kruipen.

Knuffels

Ook met knuffels kun je heel veel leuke dingen doen die ook vaak terugkomen in de kleutergymles.

Red de knuffel

Maak een baantje waar knuffels in nood liggen. Laat je peuter of kleuter de knuffels redden. Ze hebben dus steeds meer in hun handen terwijl ze bijvoorbeeld moeten kruipen en springen.

Gooien

Je kunt met de knuffels ook prima gooien. Gooi ze naar elkaar over of probeer ze in een doel te gooien. Heb je misschien ook nog wat plastic bekers? Maak er een mooie toren van en probeer die om te gooien of om te “rollen”.

Wol

Met wol of touw kun je ook heel leuk in huis gymmen! Je kunt er bijvoorbeeld een spinnenweb van maken waar je kind onder de touwen door moet of eroverheen! Je kunt het nog moeilijker maken door ze een opdracht te geven zoals breng je knuffel veilig door het web heen of door verschillende obstakels zoals kussens op de grond te leggen waar ze ook rekening mee moeten houden.

Lepel

Kleutergym thuis door opdrachtjes met een lepel, dat kan! Kun je bijvoorbeeld een klein balletje op de lepel houden terwijl je allerlei kunsten maakt? Zoals lopen vooruit en achteruit, op een been staan en een rondje draaien. Misschien heb je zelf ook nog wel leuke ideeën die je kunt proberen!

Bewegend leren met reaction lights

Misschien heb je er al eens van gehoord: reaction lights. Deze lampjes hebben speciale bewegingssensoren. En zijn geschikt om allerlei leuke spelletjes mee uit te voeren.  Naast dat het bij allerlei takken van sport gebruikt wordt, zie je ze ook steeds vaker in de huiskamer terug.

Tijdens de gymlessen zijn veel leerlingen ook erg enthousiast over reaction lights. Denk hierbij aan tikspelletjes, estafettes en reactie snelheid testen. Het geeft een gymles een geweldige boost.

Jonge kinderen vinden het geweldig om in de huiskamer met deze lampen een spel te spelen. Bijkomend voordeel: de spellen zijn onwijs leerzaam. De kinderen trainen hun reactiesnelheid, coördinatie, kracht, balans en ga zo maar door.

Meer info over deze lampen lees je in deze blog!

Tot slot

Misschien heb je zelf nog meer suggesties voor kleutergym thuis en die horen we graag. Laat het weten in de reacties of op het Leden Platform.
Docent en op zoek naar buitenles inspiratie? Wellicht is het Buiten Beweeg Boek dan wat voor jou!

Over de schrijver
Ik ben Floortje, 30 jaar, moeder, docent Engels en trainster. Lesgeven en turnen zijn twee grote passies en ik doe dan ook niets liever dan in de zaal staan met een groep kinderen. Ik heb de afgelopen jaren zo'n beetje alle groepen binnen de vereniging wel gezien (ouder-kind, kleuter, recreatie, senioren en wedstrijd). Mijn passie ligt voornamelijk bij de jongste kinderen en de recreatie al vind ik de laagste wedstrijdniveaus ook erg leuk. Buiten lesgeven vind ik het leuk om activiteiten te organiseren (wedstrijdjes of uitjes) en heb ik een tijdje meegedacht in het bestuur.Nu als moeder moet ik toch wat gas terugnemen en stopt het lesgeven tijdelijk (met pijn in mijn hart). Maar het turnen kan ik niet loslaten en daarom hoop ik dat ik met het schrijven van blogs die leegte een beetje kan opvullen. Hopelijk vinden jullie het leuk te lezen over mijn ervaringen als trainster maar nu ook mijn ervaringen als moeder!Floortje is gastblogger bij Beter Turnen.
Reactie plaatsen