Bewegen met je peuter; stimuleer de motorische ontwikkeling!
04 april 2021 
3 min. leestijd

Bewegen met je peuter; stimuleer de motorische ontwikkeling!

Wat gaat dat snel he, en wat worden ze al groot! Van baby, naar dreumes en dan opeens al een peuter. Als ouder weet je inmiddels al best goed hoe de ontwikkeling van jouw kind verloopt en of dit een beetje ‘volgens plan’ gaat. Een aantal dingen lijken vanzelf te gaan, bij een aantal dingen heeft je peuter een klein beetje hulp nodig.

peuter-ontwikkeling-motoriek

Stimuleren van de motorische ontwikkeling

Het stimuleren van de motorische ontwikkeling van je peuter is een van de dingen waar ze een klein beetje hulp bij kunnen gebruiken. Wanneer je met de motoriek aan de slag gaat, vergroot je niet alleen de motorische vaardigheden, maar ook een aantal metamotorische bekwaamheden. Dit zijn bekwaamheden die indirect zichtbaar zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de coördinatie van je peuter (het bewaren van het evenwicht en de wendbaarheid) en voorwaardelijke bekwaamheden (de kracht, het uithoudingsvermogen en de snelheid). Naast deze bekwaamheden kan het ook nog eens het zelfvertrouwen en de sociaal-emotionele ontwikkeling stimuleren. Een goede basis dus, voor heel veel verschillende ontwikkelingen.

Symmetrische fase

Wat daarnaast goed is om te weten, is dat peuters zich in de symmetrische fase bevinden. Deze fase komt uit het ontwikkelingsmodel van Mesker en in de blog ‘de motorische ontwikkeling van kleuters’ vind je hier meer informatie over. De symmetrische fase begint zo rond het 1e/2e levensjaar en loopt door tot ongeveer 6 jaar oud. In deze fase maken beide zijden van het lichaam dezelfde, gelijke bewegingen (maakt de ene hand een strekkende beweging dan zal de andere hand dit ook doen). De samenwerking tussen de linker- en rechterhersenhelft bevordert zich. Dit betekent ook dat peuters nog geen voorkeurskant hebben ontwikkeld en bijvoorbeeld een speeltje op pakken met beide handen (of met de handen om en om).

Rompbalans bij peuters

De duim heeft in deze fase nog geen functie en kan eigenlijk nog niet zo goed de dingen voelen zoals wij dat kunnen. De bewegingen van peuters in deze fase zijn nog groot en niet specifiek. Wat zich verder nog ontwikkelt in deze fase, is de rompbalans. Peuters kunnen met die rompbalans hun evenwicht beter bewaren.

Maar hoe kun je nu thuis met je peuter aan de slag om dit te stimuleren? Wat in eerste instantie van belang is, is het oefenen van specifieke bewegingen uit deze fase. Wanneer er te weinig wordt geoefend met deze symmetrie, zal de volgende fase vertragen. Kinderen die in de symmetrische fase blijven hangen kenmerken zich vaak door bij bewegingen die de primaire beweging niet ondersteunen. Kinderen knippen (primaire beweging) dan bijvoorbeeld met hun mond open, de mond maakt dezelfde open en sluit beweging als de hand (bij beweging). Echter stimuleert dit het knippen natuurlijk niet.

In de praktijk

Een aantal ideeën om deze fase met je peuter te oefenen:

  • Maak een spring-baantje in huis waardoor je peuter wordt gedwongen om met 2 voeten af te zetten (symmetrie tussen beide voeten).
    – laat ze over een slootje springen (van deurmat naar deurmat)
    – van een kleine verhoging afspringen (onderste trede van de trap)
    – in een hoepel (of soortgelijk voorwerp) springen
    – laat ze over een lijntje heen springen (laminaat scheiding)
  • Gooi samen over met een ballon. Dit kan zowel zitten als staand, laat het vooral erg vaak lukken (succesbeleving). Je stimuleert hierbij het gooien van een ballon met 2 handen (symmetrie tussen de handen). Als dit te makkelijk gaat kan de ballon ook plaats maken voor een lichte bal.
  • Laat je kind op verschillende manieren gaan staan en weer gaan zitten, maak er een ‘doe mij maar na’ spelletje van. Probeer je peuter ook te stimuleren om dit te doen via een hurkzit.
  • Probeer het evenwicht uit te dagen. Laat je peuter op een wat wiebelige ondergrond zitten/ staan of laat hem/ haar over slootjes heen stappen waardoor ze worden gedwongen om al een korte periode op 1 been te staan.

Spelen met reaction lights

Erg in opkomst zijn de zogenoemde reaction lights. Dit zijn trainingslampen met speciale bewegingssensoren. Naast dat het bij allerlei takken van sport gebruikt wordt, zie je ze ook steeds vaker in de huiskamer terug.

Tijdens de gymlessen zijn veel leerlingen ook erg enthousiast over reaction lights. Tikspelen, estafettes, reactie snelheid testen en andere spellen worden ineens nog veel leuker en geeft je gymles een innoverende boost. Handig om leerlingen te motiveren die niet altijd zin hebben in gym!

Naast dat deze trainingslampen handig zijn om te gebruiken tijdens trainingen kun je de lampen ook in veel andere situaties gebruiken. Kinderen vinden het namelijk geweldig om in de huiskamer er een spel mee te spelen om te testen hoe snel hun reactiesnelheid is.

Meer info over deze lampen lees je in deze blog!

Inspiratie

Hopelijk hebben we je met deze blog wat tips gegeven om mee aan de slag te gaan. Thuis, of wellicht als gymdocent in de zaal. Mocht je op zoek zijn naar meer les inspiratie, bezoek dan eens het platform van Beter Turnen. Ook hebben we meerdere blogs geschreven over kleutergym, met daarin ideeën en handvatten voor in de gymles!

Over de schrijver
Hoi allemaal, ik ben Nienke Ekelenkamp en ik ben 27 jaar oud. Ik ben sinds mijn 3e al actief in de turnsport; van ouder en kind gym tot kleutergym, van selectie turnen tot assisteren en uiteindelijk training geven met een diploma op zak. Een echte turnfreak dus! In 9 jaar tijd heb ik met mijn collega trainsters (inmiddels beste vriendinnetjes) een turn selectie uit laten groeien tot een selectie die mee komt in de top van het district (en landelijk vrij actief is). We werden op 16-jarige leeftijd in het diepe gegooid maar hebben ons nooit laten tegen houden door kritiek. Na 9 jaar ben ik geswitcht van vereniging vanwege mijn verhuizing naar Brabant. Een enorme stap, maar ik heb gelukkig een nieuwe turn familie gevonden waar ik mijn passie voor de turnsport weer kon oppakken. Ik ben daarnaast assistent training gaan geven bij een topsport vereniging om mijzelf te ontwikkelen en ben de opleiding bewegingswetenschappen gaan doen. Dit om mijn passie voor de turnsport te kunnen combineren met wetenschap. In mijn functie als bewegingswetenschapper wil ik mijn opgedane kennis graag delen met anderen. Het platform van Beter Turnen leek mij daar een ideale plek voor. Nienke is gastblogger bij Beter Turnen.
Reactie plaatsen