Opleiding turntrainer, waar en hoe kun je het volgen?
08 april 2020 
2 min. leestijd

Opleiding turntrainer, waar en hoe kun je het volgen?

Een opleiding tot turntrainer. Als turnen echt bij jou in het bloed zit dan kan het zomaar zijn dat je er wel eens over na hebt gedacht om als turntrainer aan de slag te gaan. Als turntrainer kun je andere mensen alles leren rondom het turnen. Nu vraag je je waarschijnlijk wel af hoe je precies turntrainer kunt worden, je bent nu eenmaal niet voor niets bij dit artikel terecht gekomen. Mocht ook jij met deze vraag rondlopen dan raden wij je aan om snel verder te lezen, we laten het je in dit artikel namelijk allemaal zien!

Een opleiding turntrainer volgen bij de KNGU

Zoals je waarschijnlijk al wel had verwacht mag je niet zomaar beginnen als turntrainer. Je moet namelijk wel het een en ander leren voordat je aan de slag mag gaan met het geven van mogelijke turnlessen. Wil je graag een docent worden op het gebied van turnen dan zal je naar de KNGU moeten gaan. Dit staat voor de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie. De KNGU ontwikkeld en organiseert de opleidingen voor alle turntrainers in Nederland. Je kunt bij de KNGU speciale opleidingen volgen die je in staat stellen om turntrainer te worden.

opleiding-turntrainer-turnster-helpen

Niveaus

Er zijn meerdere soorten niveaus die je kunt volgen voor de opleiding. Deze niveaus zijn als volgt onderverdeeld:

  • Assistent: niveau 1
  • Assistent Leider: niveau 2
  • Leider of Trainer/Coach: niveau 3
  • Turntrainer Dames en Turntrainer Heren: niveau 4
  • Niet aangeboden door KNGU, wel aangeboden door NOC*NSF: niveau 5

Voor meer informatie over wat er precies onder de niveaus valt is het handig om even op de site van de KNGU te kijken. Hier vind je namelijk een handige tabel die je kunt raadplegen met betrekking tot de opleidingen. Wil je zelfstandig lesgeven in Groepsspringen of Rhönradturnen? Dan volstaat een niveau 3 diploma van een andere discipline, al zal je deze wel moeten bijscholen om zo de benodigde kennis te leren.

Bijscholingen

Wanneer je als turntrainer eenmaal je niveau 3 opleiding hebt gehaald is het belangrijk dat je je blijft bijscholen. Om je licentie te mogen behouden moet je licentiepunten verdienen. Licentiepunten kunnen bij verschillende bijscholingen verdiend worden. Bijscholingen kunnen gevolgd worden bij de KNGU maar ook externe partners, zoals Beter Turnen. Bij Beter Turnen zijn wij gespecialiseerd in het ontwikkelen en verzorgen van verschillende bijscholingen die we door heel Nederland organiseren. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om je als turntrainer online op afstand bij te scholen. Beter Turnen is momenteel de enige partner die online bijscholingen aanbiedt voor turntrainers.

opleiding-turntrainer-kngu-bijscholing

Een leuke (bij)baan

Aan de slag gaan als turntrainer is natuurlijk super leuk om te doen. Het is een afwisselende baan die voor iedere liefhebber van turnen echt is weggelegd. Tegenwoordig is er een groot tekort aan turntrainers. Dus wanneer je je niveau 3 licentie hebt gehaald weet je in ieder geval zeker dat je altijd ergens kunt gaan lesgeven. Een stuk leuker ook natuurlijk dan werken als vakkenvuller bij de supermarkt.

opleiding-turntrainer-kngu

Je kunt als turntrainer vaak zelf kiezen bij welke leeftijdscategorie je actief wilt zijn, al is het natuurlijk ook mogelijk om les te geven aan diverse leeftijdsgroepen. Wij raden je zeker aan om een kijkje te nemen op de site van KNGU, hier vind je alle bijkomende informatie die je moet weten voordat je jouw opleiding tot turntrainer echt kunt beginnen. En wanneer je je licentie gehaald hebt zien we je natuurlijk graag bij één van onze bijscholingen!

Ben jij van plan om turntrainer te worden? Of ben je al turntrainer en raad je het iedereen aan? Laat het ons weten in de comments!

Over de schrijver
Paul Verheul is oprichter van Beter Turnen. Hij doet al 25 jaar aan turnen en geeft al meer dan 10 jaar training. Op zijn 18e is hij pas begonnen met topsport. Hij heeft geleerd dat alle gemotiveerde turn(st)ers (en trainers) met de juiste hulp, ontzettend veel kunnen leren binnen het turnen, ongeacht het niveau. Na zijn topsport carrière heeft hij besloten om zijn kennis over te dragen aan anderen.Quote: "Streef naar progressie, niet perfectie."
Reactie plaatsen