Turnblessures: 10 reden waarom je niet naar de specialist gaat
20 april 2020 
3 min. leestijd

Turnblessures: 10 reden waarom je niet naar de specialist gaat

Turnblessures. Veel turn(st)ers herkennen het wel. Turnen is een blessure gevoelige sport. Vele van ons zijn al vaak naar een fysiotherapeut geweest en/of naar andere specialisten voor turnblessures. Vaak hebben we de neiging om een bezoekje aan een specialist uit te stellen. David Müskens is turnpodotherapeut en heeft de meest voorkomende redenen voor je op een rij gezet.

Turnblessures binnen het turnen

turnblessures-turnen

Turnblessure behandeling van David Müskens, Turnpodotherapie

1.Turnen is niet (echt) jouw passie

Jij bent niet degene die het liefst elke dag door de lucht vliegt en over de kop gaat. Jij bent ook niet diegene waarvan je ouders nu (of vroeger) altijd zeiden dat je nou eens rustig moest gaan zitten. Of dat die bank geen turntoestel is! Als turnen echt belangrijk voor je is, heb je er alles voor over om je blessure zo snel mogelijk te verhelpen.

2. Je vindt je lijf niet belangrijk genoeg om goed voor te zorgen

Jij wil het liefst alles op alles zetten om jouw doelen te bereiken binnen de turnsport maar luisteren naar je lijf? HO MAAR! Investeren in je lichaam zorgt op langer termijn veel meer resultaat. Wees er zuinig op!

3. Pijn bij een blesssure met turnen zie je niet als een signaal om te stoppen met de training

Ben jij je er wel van bewust dat jouw lijf eigenlijk een hele mooie zinvolle verpakking is die jou van alles probeert te vertellen? Jouw lijf keert zich namelijk nooit tegen jou. Ziek zijn is een zinvol programma. Helaas is dit ons nooit zo aangeleerd en zijn wij gewend geïrriteerd of boos te worden wanneer ons lijf (voor ons gevoel) niet mee werkt. Wat hetgeen eigenlijk alleen maar versterkt. Benieuwd hoe dit werkt? Bekijk dan deze PDF van David Müskens “binnen no-time herstellen van een blessure“.

4. Je past liever je trainingen aan dan dat je opzoek gaat naar een oplossing

Het enige voordeel wat ik hierbij kan verzinnen is dat je skills op brug en vloer of ringen een stuk worden verbeterd. Maar vloer en sprong gaan hierdoor een stuk achteruit. Stiekem toch wel jammer he? Daarnaast worden dezelfde spiergroepen extra belast. De kans op nog meer turnblessures is dus nog groter.

5. Je hebt geen zin om eenmaal de tijd te investeren in een uitgebreid onderzoek

Terwijl dit evenveel tijd kost als een training! Soms met plannen van de afspraak merk ik dat er rekening mee wordt gehouden met wanneer er wordt geturnd. Om tijd te besparen wordt toch de dichtstbijzijnde therapeut bezocht. Maar vaak staat deze raar te kijken als jij het hebt over een plankoline, tsukahara of boogje. En helaas zijn deze vaak ook niet op de hoogte van alle mogelijkheden.

6. Je ziet niet in dat 5 trainingen waarbij je je voor 100% kunt inzetten meer rendabel zijn dan 10 trainingen op 50% van je kunnen

Dit hoeft niet verder uitgelegd te worden toch? 1 training skippen om daarna weer snel optimaal aan de gang te kunnen levert jou veel meer op!

7. Je turnt liever op blote voeten met pijn

Ik weet dat het soms wennen is om met turnschoentjes te gaan turnen. Maar de ondersteuning en schokdemping die in de turnschoen zit biedt vele voordelen! Hoe zou het zijn als je daardoor gewoon weer kunt genieten van vloer en sprong? En misschien nog wel een stabielere landing krijgt ook! Mijn tip is dan ook om de schoentjes te dragen bij vloer en sprong en de warming-up. Daarbuiten zijn ze vaak niet nodig. Sommige turn(st)ers bevallen de schoentjes de prima en dragen ze de hele training/wedstrijd. Het is aan jou. 😊

8. Je durft niet de stap te zetten om als eerste binnen de vereniging turnschoentjes te gaan dragen

Eerlijk gezegd ben ik er altijd blij mee wanneer zich weer een nieuwe turn(st)er meldt vanuit een nieuwe vereniging. Dit betekent namelijk dat wanneer deze goed is geholpen en vaak vanzelf meer turners volgen. Ben jij diegene uit jouw club die de eerste stap zet bij mijn turnpodotherapie praktijk?

9. Je ziet niet in dat de blessure een belemmering is om je doel te bereiken.

Hoe sneller jij weer van je turnblessures af bent hoe lekkerder jij weer in je vel zit. Jij bent goed zoals je bent, dit is niet afhankelijk van je prestaties. Maar heb jij jezelf een mooi doel gestel in je leven? Pak dan ook alle kansen aan om deze zo snel mogelijk te bereiken!

10. Nummer 10 mag jijzelf verzinnen

We kunnen altijd heel veel redenen verzinnen oplossingen voor onze blessures uit te stellen. Tijd om te kijken naar de redenen om wel te gaan! Tot snel bij Daviluxe Turnpodotherapie!

Ben je lid van het Beter Turnen Platform voor turn(st)ers en turntrainers? Je kunt daar ook David benaderen en vragen om tips over je blessures. Hij helpt je graag op weg!

Over de schrijver
David Müskens helpt (top)turners bij het voorkomen van chronische blessures aan de voet, knie, of heup.Heb je last van blessures? Dan kan hij je helpen bij het behandelen hiervan. Hij gelooft namelijk dat je pas echt kunt genieten van het over de kop gaan en door de lucht vliegen als je lijf hierbij optimaal functioneert.David is gastblogger bij Beter Turnen.
Reactie plaatsen