Blog van mijn favo sport; het turn leven van Kelly Riedstra
24 december 2020 
6 min. leestijd

Blog van mijn favo sport; het turn leven van Kelly Riedstra

Hoi allemaal!  Ik ben Kelly Riedstra, ik ben 13 jaar en ik turn bij MGV in Middelstum. In deze turnblog ga je lezen over het vroeger en nu van mijn turn leven. Ook ga ik vertellen wat ik leuk en minder leuk aan turnen vind, en wat ik lastig en leuk vind om te doen. Ik hoop dat jullie met deze turnblog een beeld krijgen over wat ik met turnen doe en wat ik ervan vind. Veel lees plezier!!

kelly-turn-leven

Mijn favoriete toestellen

Mijn favoriete toestellen zijn sprong en vloer. Omdat ik best wel goed in sprong ben ik doe op de wedstrijden half in half uit en afgelopen seizoen ben ik 2x 1e geworden op sprong. Hierdoor had ik  een toestelfinale sprong maar door het corona virus (en dat vond ik ontzettend balen want ik had me er zo op verheugd) ging dat niet meer door.

Mijn andere favoriete toestel is vloer. Dit vind ik leuk omdat ik er ook goed in ben en vooral omdat je lekker je acrobatische elementen kan springen. Ook kan je je lenigheid laten zien met je gymnastische series. Afgelopen seizoen turnde ik als acrobatische series arabier flikflak salto en salto voorover. Als gymnastische serie wisselspagaat hele draai kattensprong en spagaatsprong halve draai.

De andere toestellen bij turnen

Er zijn natuurlijk geen 2 onderdelen bij turnen maar 4! Er is namelijk ook nog brug en balk en daar ga ik nu wat over vertellen.

Turntoestel balk

Als 1e ga ik wat vertellen over balk. Balk vind ik een best leuk onderdeel op de training alleen op de wedstrijden iets minder leuk, omdat ik dan altijd heel zenuwachtig ben. Op balk doe ik nu als acrobatisch element de radslag en als gymnastisch element deed ik vorig seizoen spagaatsprong sisonne. Allebei 180 graden en daarna nog een streksprong voor die 0,1 punt extra.

Turntoestel brug

Nu ga ik wat vertellen over brug. Over brug kan ik denk best wel veel vertellen want brug is niet mijn favoriete onderdeel omdat ik dat heel lastig vind vooral omdat de kip gewoon echt niet lukt, ik doe er echt alles aan om het voor elkaar te krijgen maar we zijn al 2 jaar bezig maar het lukt echt niet en daar word je echt verdrietig van soms omdat het echt niet lukt maar als ik de kip dus kan dan kan ik niveau E gaan dan maar nog niet zonder kip. Oké dit is eerst genoeg over de 4 onderdelen van turnen later komt er nog meer maar met andere informatie.

Nadelen in mijn turn leven

Hoewel turnen de meest fantastische sport is die er bestaan, zitten er voor mij ook enkele nadelen aan. Een van die nadelen is dat het turnen mij wekelijks heel veel tijd kost.

Ik train op dinsdag van half 8 tot half 9, en hiervoor ben ik al aanwezig in de zaal als assistent trainster. Dit betekent dat ik samen met mijn trainster de kinderen van 4 tot 12 jaar training geef. Dit begint om half 5 ’s middags. Hierdoor heb ik geen tijd voor huiswerk, want ik zit op de middelbare school 2 havo. Daarom doe ik mijn huiswerk altijd of de zondag ervoor of de maandag ervoor.

Een ander nadeel uit mijn turnleven is een blessure die ik lang geleden heb opgelopen. Tijdens mijn allereerste turnwedstrijd, zo’n 5 jaar geleden, ben ik met de handstand platval te hard met 1 voet op de mat geklapt. Hierdoor heb ik zelfs nu nog af en toe last van mij voet, waardoor ik niet voluit kan trainen.

De voordelen van mijn turn leven

Je traint nooit alleen, ik zit in een superleuke turngroep met de allerliefste meiden en allerleukste trainster. Ze staan altijd voor me klaar ze moedigen je aan als het nodig is. Hoewel turnen natuurlijk in de basis een individuele sport is, voelt het in de trainingen absoluut niet zo!

Wat ik ook een voordeel van turnen vind is dat je vier onderdelen hebt, dus als je op een wedstrijd bijvoorbeeld niet zo goed gaat op brug dan kan je dat nog ophalen met de andere toestellen.

Hoe mijn turn leven is begonnen

Ik had meestal vriendinnen die iets ouder dan ik waren. Zij zaten zaten op kleutergym, dus dat leek mij ook heel leuk om te doen. Ik heb toen 1 jaar op kleuter-peuter gym gezeten en toen ik naar groep 3 ging heb ik 1 jaar op gym gezeten. Maar toen kregen we in groep 4 een formulier mee over voetbal, wat me toen ook erg leuk leek om te doen. Vanaf dat moment heb 1 of 2  jaar op voetbal gezeten, maar dat vond ik toch niet zo leuk.

Uiteindelijk ben ik weer terug op gym gegaan, hier had ik namelijk wel echt plezier in.  Nadat ik weer 1 of 2 maanden op turnen zat, kreeg ik een brief waarin stond dat ik naar de selectie mocht. Wat was ik  super blij! Sinds die tijd train ik dus al bij de selectiegroep van mijn vereniging. Je begint bij selectie 2 en daarna als je nog beter bent ga je naar selectie 1 en daar zit ik nu in.

Mijn trainingsdagen zijn dinsdag, donderdag en zaterdag. Op dinsdag train ik 1 uur, op donderdag 2 en op zaterdag 2 1/2 uur. Zoals eerder genoemd ben ik hiernaast ook assistent trainster. Dit doe ik op dinsdag en zaterdag en heel soms op donderdag, maar dat lukt meestal niet met school en mijn eigen trainingen.

Zo ziet mijn turn leven er dus uit per week:

 • Op dinsdag assisteer ik 3 uur en daarna train ik zelf 1 uur.
 • Donderdags train ik 2 uur
 • Op de zaterdag assisteer ik 2 uur en daarvoor heb ik 2,5 uur zelf getraind.

De kinderen op zaterdag die ik help zijn tussen de 6 en 17 jaar oud.

Blessures in mijn turn carrière

Ik had al verteld over mijn blessure, maar ik ga hier nu nog iets meer over vertellen. Toen ik die blessure had ben ik een paar keer naar de fysio geweest. Afgelopen training heb ik een klein ongelukje gehad met mijn enkel, de enkelbanden. Mijn enkel is tijdens de warming up dubbel/rond geklapt, erg pijnlijk. Ik heb hem daarna eerst heel lang gekoeld. Helaas kon ik er echt niet op staan of lopen dus ik werd opgehaald door mijn ouders met de auto.

De dag erna had ik er nog steeds veel last van dus we gingen naar de huisarts om te kijken wat het was. De huisarts heeft gezegd dat mijn enkelbanden zijn opgerekt, ze heeft er daarna drukverband omheen gedaan. Hierdoor heb ik een aantal weken niet kunnen trainen.

Hierna ben ik een week/2weken naar training geweest en gewoon enkel oefeningen en actieve lenigheid gedaan en nu mag ik langzaam weer opbouwen alleen bij de landingen doet het nog veel pijn, ik ben nu vooral op brug de kip aan het oefenen en gymnastisch op balk en vloer maar sprong mag ik nog niet doen. Hieronder wat leuke oefeningen voor het trainen van de kip en gymnastisch op balk, misschien hebben jullie er ook wat aan!

 

Wedstrijden in de turnsport

De meeste turnsters die in de selectie trainen, doe mee aan turnwedstrijden. Sommigen vinden de wedstrijden wel leuk, maar er zijn ook kinderen die de wedstrijden niet zo leuk vinden.

Op zich vind ik zelf wedstrijden wel leuk, maar ik ben altijd heel zenuwachtig, waardoor hele makkelijke elementen die ik al heel lang mislukken. Een voorbeeld hiervan is de pirouette. Daar viel ik afgelopen seizoen mee van de balk waardoor ik 21e werd in plaats van in de top 5. Dat vond ik heel erg vervelend, dus nu concentreer ik me op hoe ik moet blijven staan (spannen). Door mijn blessure kan ik daar nu goed mee bezig.

Feiten en cijfers uit mijn turn leven

Ik heb bij de wedstrijden, gedurende mijn turncarrière, al aardig wat medailles gewonnen, 8 in totaal.

 • 3 gouden medailles
 • 4 zilveren medailles
 • 1 bronzen medaille

Ik zit in de selectie 1.

Bij mijn turnclub heb je de dinsdaggroep en daar mag iedereen komen turnen die dat wil, dat is amateur turnen.

Wij hebben op donderdag 2 groepen die turnen namelijk:

 • Extra gym: dat is als je niet in de selectie zit en nog wel 1 uurtje in de week wilt extra turnen.
 • Selectie 1: in deze groep turnt iedereen die op het niveau 4e tot 2e

Tot slot zijn er de zaterdag trainingen:

 • Selectie 1
 • Selectie 2: in deze groep turnt iedereen op het niveau 5e en 6e divisie

Doelen voor dit turnseizoen

Voor de komende periode heb ik een aantal doelen voor mezelf bedacht. Ik ga ik de trainingen hard aan het werk om deze doelen te bereiken.

Op balk:

 • Radslag salto af.
 • Arabier/flikflak

Op brug:

 • Kip hoog/laag.

Op vloer:

 • Overslag streksalto op vierkante vloer.

Op sprong:

Tot slot

Dit was mijn turnblog over mijzelf en mijn turn leven! Hopelijk hebben jullie nu een beeld van hoe ik mijn turn leven beleef. Hoe ziet jullie week er uit op turngebied? Laat het me weten in de reacties, of kom gezellig kletsen in de nieuwe turnapp voor turn(st)ers van Beter Turnen!

Over de schrijver
Hoi! Ik ben Kelly Riedstra. Ik ben 13 jaar oud. Ik turn bij mgv Middelstum. Ik turn op het niveau jeugd2 f en ik ben gastblogger bij Beter Turnen.
Reactie plaatsen