Boogje, hoe leer je het? Stap-voor-stap turnoefeningen
14 april 2020 
4 min. leestijd

Boogje, hoe leer je het? Stap-voor-stap turnoefeningen

De meeste meisjes (en jongens!) die op turnen zitten, zijn behoorlijk lenig. Ze vallen zonder moeite in spagaat en staan liever op hun handen dan op hun voeten. Ook vinden de meeste turnsters het een gaaf en mooi element om te leren. En daar hebben ze zeker gelijk in! Wil jij weten hoe je een boogje kunt leren, lees dan snel verder, want wij van Beter Turnen leggen precies uit wat je moet doen.

Wat is een boogje?

Bij een boogje begin je in stand op je voeten met je armen langs je oren. Vervolgens til je 1 been op tot horizontaal, buig je achterover en zet je je handen op de grond. Hierna zet je met je been die nog op de grond staat af, komt in spagaathandstand, en komt tot slot via de spagaathandstand weer rechtop, tot stand op je voeten.

Op het eerste gezicht lijkt een boogje misschien een vrij simpel element, toch vraagt het kracht, lenigheid en lichaamsbeheersing om dit element uit te voeren.

Gelukkig zijn er een aantal voorbereidende stapjes om oefenen, zodat jij uiteindelijk dit trucje onder de knie krijgt!

Hoe leer je een boogje met turnen?

Stap 1

Oefen een bruggetje, net zo lang tot je lenig genoeg bent om met open schouders, rechte heupen en gestrekte benen te blijven staan, zoals de turnster op onderstaande afbeelding.

Bruggetje-leren-turnen

Bruggetje

 

 

Een alternatieve oefening om je schouders op te rekken, is onderstaande:

boogje-leren-oefening-1

Rekoefening schouders

Stap 2

Het beheersen van een handstand is een tweede vereiste bij het uitvoeren van een boogje. Tijdens het boogje kom je immers via de spagaathandstand weer op je voeten uit. Het oefenen van de handstand tegen de muur waarbij je je handen op een armlengte afstand van de muur plaatst, is een goede oefening. Let er hierbij op dat je je schouders open hebt en je heupen mooi lang maakt.

bruggetje-spagaat-handstand-tegen-muur

Spagaat handstand tegen een muur

bruggetje-handstand-tegen-muur

Bruggetje handstand tegen muur

Stap 3

Heb je bovenstaande stapjes onder de knie, dan kun je verder gaan met het laatste deel van het boogje, het omslaan.

Duw een boogje uit op een schuin vlak. Hoe schuiner het vlak, des te makkelijker het omslaan. Gooi je benen om beurten op en probeer via de handstand om te slaan tot stand. Daag jezelf uit door het afzetvlak steeds minder schuin te maken.

boogje-achterover-vallen

Uit stand

boogje-achterover-vallen

Achterover vallen

boogje-achterover-vallen

Tot bruggetje

Lukt omslaan op een recht vlak, ga dan naar stap 4!

Stap 4

Kom allereerst staan in een lichte spreidstand met je armen langs je oren. Buig je lichaam achterover en kom tot stand in een bruggetje. Sla vervolgens om en kom via de spagaathandstand tot stand op je voeten. Lukt dit, dan kun je het perfectioneren door het met geheven been uit te voeren, zoals de turnster in onderstaande afbeeldingen.

boogje-turnster

Boogje

boogje-turnster

Boogje uit stand

Boogje uit stand

Boogje uit stand

Succes met oefenen! Kun je meer oefeningen gebruiken? Bekijk dan meer oefeningen om een boogje te leren op ons Youtube kanaal of wordt lid van het Beter Turnen Platform en krijg toegang tot alle 2500 methodische oefeningen.

Hoe ver ben jij al met je boogje? Wij zijn benieuwd!

Over de schrijver
Mijn naam is Jojanneke Radstake. Ruim 15 jaar heb ik geturnd, en mijn liefde voor de turnsport heeft er voor gezorgd dat ik er mijn werk van heb gemaakt. Ik geef les aan allerlei groepen, van peutergym tot selectieturnen. In opdracht van Beter Turnen heb ik de grondvormen van bewegen bij kleutergym met korte filmpjes in kaart gebracht en verzorg ik de bijscholing Kleutergym.
Reactie plaatsen