De rol van het turnen in Laura's leven; lees het in deze blog!
28 juli 2020 
3 min. leestijd

De rol van het turnen in Laura's leven; lees het in deze blog!

Hi, ik ben Laura, ik ben 13 jaar en ik zit op turnen! Hoe ik bij deze sport ben gekomen, wat ik allemaal heb meegemaakt bij het turnen en hoe het op de wedstrijden is verlopen, lees je in deze blog. Ook laat ik je weten hoe wij tijdens corona tijd hebben getraind. Veel leesplezier!

Hoe het begon

Toen ik een klein meisje was, was ik altijd super druk en ik wilde heel graag op een sport. Mijn moeder zei dat als ik mijn zwem diploma haalde dat ik dan een sport mocht uitkiezen. Ik haalde vrij snel mijn zwemdiploma en ik koos voor ballet. Ik heb dit gedaan tot mijn 6e jaar. Toen ik zeven jaar oud was, ben ik begonnen met turnen. Ik zat toen nog bij de recreatie en deed het 1x in de week. Iedere keer opnieuw vond ik het helemaal super als we weer training hadden. Ik was niet goed in de sport maar ik wilde meer turnen. Daarom vroeg ik aan de juf of ik naar de selectie mocht (dit was bij mijn oude club DWS de enige mogelijkheid om 2x per week te kunnen turnen).

Het was een heel gedoe voordat ik naar de selectie mocht. Het heeft bijna een jaar geduurd, maar toen zat ik eindelijk in de selectie. Ik turnde 5e divisie en vond het super!

Wedstrijden turnen

Ik had 1x in het jaar een wedstrijd en dat vond ik altijd super spannend! Het was altijd een onderlinge wedstrijd, er deden dus vrij weinig meiden mee. Voor mij voelde turnen tegen 3 andere meiden  al als een echte wedstrijd. Ik heb super lang 5e divisie geturnd tot ik 12 jaar oud was! Op mijn twaalfde ging ik voor het eerst een wedstrijd doen in de 4e divisie! Hierbij bleef ik nog steeds 2x per week trainen. In het begon vond ik de 4e divisie knap lastig. Maar aan het eind van het jaar was het super makkelijk! Ik won alle wedstrijden en ik stroomde door naar de 3e divisie.

Overstap naar een andere turnvereniging

Helaas hadden ze bij DWS geen 3e divisie, dus moest ik een andere club gaan zoeken. Ik wilde heel erg graag naar ogav Oegstgeest. Maar dat ging lastig worden want je mag daar pas naar de selectie als je 3e divisie turnt. Op dat moment was ik nog de overstap aan het maken naar de 3e divisie. Ik moest keihard mijn best gaan doen om in de selectie te kunnen komen. Anders kwam ik in de pre-selectie terecht en dat wilde ik echt niet! Dus ging ik proef trainen bij ogav, alleen bij mijn proef training was ik snotverkouden. Natuurlijk super bang dat ik het niet zou redden omdat ik vrij weinig kon doen met mijn snotterneus. Ik werd na 2x proefdraaien aangenomen bij de ogav. Wat was ik blijf! Ik besefte me dat ik binnen een half jaar van 5e naar 3e divisie was bevorderd.

Turnen in de 3e divisie

Ik wist dat ik super hard moest gaan werken om de 3e divisie te halen maar ik gaf alles! De eerste wedstrijd in de 3e divisie was de instromingswedstrijd voor het NK ik was net niet door,  ik werd 5e. Gelukkig zijn er in de 3e divisie altijd 2 instromingswedstrijden! Dus ik had gelukkig nog een kans. Iedereen zei dat ik trots moest zijn dat ik 5e was geworden. Maar ik was niet tevreden. Ik wilde super graag doorstromen! De 2e wedstrijd was ik zo zenuwachtig omdat ik perse door wilde. Alles ging mis maar ik werd alsnog 5e. Ik had dus geen NK. Dat was natuurlijk erg jammer, maar ja ik kon er niks meer aan veranderen.

BTA Trials

Na 2 weken had ik de BTA trials. Omdat deze wedstrijd een normale en op zichzelf staande wedstrijd is, was ik vrij relaxed. Je zou er dus niet voor kunnen doorstromen of iets dergelijks. Alles ging goed! Ik viel niet van de balk, ik had een mooie sprong, een nette vloeroefening en een strakke brugoefening. Normaal is brug niet mijn sterkste punt maar ik eindigde verrassend hoog, een 3e plaats! Ik was super blij ik had gewoon een prijs gewonnen in de 3e divisie! Daarna ging het steeds beter. Ik leerde tshukahara, reuzen op de houten ligger. Flikflakken en salto’s op balk! Het ging zo goed dat ik na een tijdje misschien zelfs 2e divisie mocht gaan turnen!

turnen-laura

De corona periode

Het coronavirus gooide roet in het eten. Ik baalde ontzettend…. We hadden wel challenges en online trainingen maar we konden niet op de brug op balk. Na heel veel trainingen via zoom gingen we met een clubje buiten trainen! Dit was super gezellig en leerzaam. Voor onze zaal is een grasveld. Dit grasveld mochten we gaan gebruiken om toestellen op te zetten. We creëerden een hele buiten turnhal! We hadden balken een brug en airtracks! Het was al een stuk beter maar nog lang niet zo fijn als binnen. Na veel buiten trainingen mochten we eindelijk gister weer binnen trainen. Ik was nog nooit zo blij geweest om weer normaal te kunnen turnen! Ik hoop dat er nooit meer zo iets gebeurd als het corona-virus! We zitten nog steeds in deze crisis, we moeten samen sterk staan tegen het corona virus!

Stay healthy and love each other!

Doeg doeg,

Groetjes Laura!

Over de schrijver
Hi, ik ben Laura ik ben 13 jaar en ik turn bij O.G.A.V oegstgeest!
Reactie plaatsen