Je eigen vloeroefening bij turnen; wat moet je weten?
27 juli 2020 
4 min. leestijd

Je eigen vloeroefening bij turnen; wat moet je weten?

Hoi allemaal! Mijn naam is Robine. In deze blog vertel ik je alles over de vloeroefening bij het turnen. Hoe ziet een vloer er uit, welke oefenstof is er voor de vloer. En wat komt er allemaal kijken bij het maken van een vloeroefening? Lees snel verder en leer er alles over!

vloeroefening-turnen


Vloeroefening

De vloer is die grote vierkante mat met veren er onder. De vloer is 12 bij 12 meter en de randen zijn gemarkeerd met witte lijnen. Als je buiten deze lijnen komt met handen of voeten krijg je daar aftrek voor. Bij lagere niveaus of bij de recreatie wordt er een lange mat gebruikt. Deze veert niet zoals de vloer voor de hogere niveaus. En is niet zo groot als de vloer. De lange mat is zes of 10 meter lang. Ook hebben deze turnsters soms geen muziek. Zowel de heren als dames turnen op de vloer.

Turnsters dansen op de muziek en maken draaien en salto’s. De muziek die een turnster gebruikt mag geen tekst bevatten. Turners hebben geen muziek en maken niet zoals de dames pirouettes. Wel maken ze acrobatische series, handstanden en spagaten. De vloeroefening mag niet langer dan 1 minuut en 30 seconden duren. Als je oefening wel langer is dan krijg je aftrek.

vloeroefening-turnen

Verlichte oefenstof en vrije oefenstof

Je hebt de verplichte oefenstof en de vrije oefenstof. De verplichte oefenstof is voor turnsters van 11 jaar en jonger. Bij sommige leeftijdscategorieën ligt er in de diagonaal van de vloer een lange dempingsmat. Dit is voor een zachtere afzet en landing tijdens de acrobatische series. Dit is alleen bij de jongere turnsters. De oudere meiden hebben niet deze lange dempingsmat. Per niveau en leeftijdscategorie is er een standaard oefening die je moet uitvoeren. De elementen kunnen wel verschillen. Zo heb je de standaard elementen. Je krijgt voor die elementen geen extra punten. Je kan een zogeheten plus turnen. Dit is een moeilijker element dan het standaard element. Hier krijg je dan extra punten voor.

Ook kun je een min turnen. Dit is een makkelijker element. Hier krijgt je dan ook minder punten voor. Bijvoorbeeld het standaard element is arabier flikflak salto. De min is dan arabier flikflak flikflak en plus is dan arabier flikflak streksalto.

Bij de vrije oefenstof zit het iets anders. De turnster heeft een eigen oefening en mag zelf bepalen welke elementen zij in de oefening doen. Wel zijn er eisen per niveau en als je deze uitvoert krijg je extra punten.

De vrije oefenstof is voor de turnster van 12 jaar en ouder. Je hebt je eigen vloeroefening, dus ook een eigen muziekje. Bij de verschillende niveaus en leeftijdscategorieen zijn er bepaalde eisen die je moet turnen. Er zijn niet zoals in de verplichte oefenstof dat je de standaard elementen hebt en min en plus elementen. Je mag helemaal je eigen oefening maken. Meestal hebben deze oefening 2 of 3 acrobatische series en dan tussendoor gymnastische elementen.

Hoe maak je een eigen vloeroefening.

Natuurlijk kan je al een bestaande oefening van iemand anders overnemen, maar je kan ook een hele eigen oefening bedenken. Als je een eigen oefening wilt bedenken heb je een muziekje nodig. Dit muziekje kan een muziekje zijn die al geknipt is als vloermuziek. Je kan ook je eigen vloermuziek knippen. Als eerste zoek je een liedje zonder tekst en knipt deze tot de lengte van 1 minuut 30 seconden. Het kan zo zijn dat je het begin van het liedje en het eind van het liedje erg mooi vindt.  Knip en plak deze dus zo in elkaar dat jij het muziekje het mooiste vindt.

Als je het muziekje hebt dan ga je verder met bedenken wat je in je oefening wilt. Je bedenkt eerst welke series je wil gaan doen en welke gymnastische elementen. Dit kan later ook veranderen. Dit is geen probleem, je kan altijd je oefening dan nog aanpassen. Probeer op de muziek te bedenken waar jij je series vindt passen en verspreid het een beetje. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je alles achter elkaar doet maar dat er ook wat choreografie tussen zit.

Beginpose van je vloeroefening

Daarna bedenk je een begin pose. Als je een leuke begin pose hebt zet je de muziek aan een ga je pasjes bedenken. Voor inspiratie kun je op youtube naar vloeroefeningen kijken. Je kan hier leuke pasjes uithalen en in je eigen oefening stoppen. Daarnaast is het belangrijk dat je gewoon een aantal pasjes probeert op de muziek. In je vloeroefening moet ook een grondstukje zitten. Dit is choreografie als je op de grond ligt of zit en daar wat pasjes maakt. Bedenk dus niet alleen staande pasjes maar ook bijvoorbeeld een rol of dat je zit/ligt.

Als je je oefening af hebt laat het dan zien aan je trainster/ trainer, zodat hij/ zij kan kijken of er nog wat aanpassingen gedaan moeten worden. Wanneer je uiteindelijk je hele oefening af hebt, en je trainster/ trainer er naar heeft gekeken of er nog aanpassingen aan gedaan moeten worden, film hem dan helemaal.

Het is niet erg als je soms wat vergeet van je oefening, ook is het niet erg als je later nog wat aanpassingen doet aan je oefening. Het is jouw oefening en jij moet je er prettig bij voelen. Probeer vaak je oefening te herhalen zodat het echt eigen wordt en je je oefening niet vergeet. Dit kan je ook doen als je een oefening van iemand anders hebt overgenomen. Het is uiteindelijk de bedoeling dat je je goed voelt bij de oefening en deze met plezier kan turnen. Probeer ook de bewegingen in je oefening groot en helemaal af te maken. Zo ziet je oefening er gelijk beter uit en krijg je minder artistieke aftrek van de jury.

Tot slot

Als je een keer op de wedstrijd je oefening vergeet probeer dan te improviseren.  Als stopt met je oefening en niet verder gaat, omdat je het vergeet ziet de jury dit en krijg je aftrek. Ook als je een ander pasje opeens toevoegt omdat je te vroeg bent op de muziek kan dat geen kwaad. De jury weet immers niet hoe jouw oefening gaat. Dus als je gewoon verder gaat en doet alsof het hoort zal de jury er niks van merken en krijg je geen aftrek.

Ik hoop dat jullie wat hebben geleerd over de vloer en dat jullie tips kunnen halen uit deze blog voor het bedenken van een oefening.

Workshop choreografie

Beter Turnen bied op diverse locaties in Nederland de workshop choreografie aan. Tijdens de interactieve workshop behandelen we de fundering en de opbouw tot een volledige vloeroefening.

Over de schrijver
Ik ben Robine Geerts en ben 16 jaar. Ik turn in de 1ste divisie bij SV Pax en ik ben gastblogger bij Beter Turnen.
Reactie plaatsen