arrow_drop_up arrow_drop_down
28 februari 2020 

Wippertje met turnen, wat is het en hoe leer je het?

Een wippertje wat is dat precies?

Ben jij NIET op zoek naar een wipstoeltje voor een baby, maar wil je graag weten hoe dat gave turnelement, waarbij je op de ongelijke brug door de lucht vliegt, precies werkt? Dan ben je op de juiste plek beland! In onderstaand artikel leg ik jullie uit wat een wippertje nu precies is, en welke stapjes je als turnster kunt ondergaan om dit turnelement onder de knie te krijgen.

Misschien ben je dit seizoen als turnster op het niveau beland waarbij je in de wedstrijden een vluchtelement in je brugoefening moet, of wellicht lijkt het je gewoon supergaaf om dit element te kunnen. Wat het ook is, we gaan er mee aan de slag!

Kortgezegd: een wippertje (ook wel: wappertje/woppertje/vliegertje) maak je door een halve zolendraai aan de lage legger te maken, en vervolgens voordat je de zolendraai afmaakt loslaat van de lage ligger. Je heupen en schouders open je fel, en via een Schuschunova-beweging vlieg je door de lucht en pak je de hoge legger vast. De kunst hierbij is om bij het vastpakken van de hoge legger, je lichaam nog vòòr de verticaal te houden, zodat je hierna genoeg vaart in de zwaai hebt om verder te gaan met je oefening.

Hieronder zie je in enkele afbeeldingen van de uitvoering van een wippertje:

wippertje-turnen

wippertje-turnen

wippertje-turnen

 

Voorwaarden

Voor het aanleren van een wippertje is een zeker begin niveau vereist. Zo is het handig dat je het ophurken beheerst, een ondersprong van de lage ligger kunt maken, en lenig genoeg bent om in een redelijk wijde spreidzit te zitten.

Transfer

Om een wippertje te kunnen leren is het belangrijk om te begrijpen hoe de beweging voelt. Onderstaande oefening kan gebruikt worden om een transfer te maken naar de brug.

Verbeter je ondersprong

Lukt bovenstaande? Ga dan aan het werk met je ondersprong. Zorg dat deze steeds hoger van de ligger afkomt, door bijvoorbeeld een ondersprong over een (zacht) obstakel te turnen. Laat een mede turnster bijvoorbeeld een foambuisje vasthouden en deze bij elke gelukte poging steeds iets hoger houden.

Uitbouwen

Vervolgens kun je je ondersprong uitbouwen door niet meer tot stand op je voeten te komen, maar tot lig op je buik op bijvoorbeeld een stapel matrassen. Hierbij dien je de beweging te maken waarbij je je benen helemaal spreidt en vervolgens achter je weer sluit. Dit is de Schuschunovabeweging.

Deze Schuschunova beweging is ook goed te oefenen op de grote trampoline. Eerst vanuit stand, vervolgens vanuit ruglig.

Shushunova-turnen

Shushunova-turnen

De laatste stap

Hierna is het tijd om het wippertje aan de brug te gaan oefenen!

Turn je geleerde ondersprong aan de lage ligger, en kom tot buiklig op matrassen tussen de lage en hoge ligger.

 

 

Nu is het zaak om je hoogte en verte van de ondersprong dusdanig te gaan afstemmen, zodat je met gestrekte armen de hoge ligger kunt gaan vastpakken, waarbij je lichaam nog voor de verticaal is.

 

Succes met oefenen en laat in deze post weten hoe jouw wippertje gaat!

Wil jij nog meer gave turnskills leren? Dat kan! We kunnen je namelijk ook alles vertellen over de salto, een flikflak, de overslag of een zolendraai! Bekijk ook meerdere video`s op ons Youtube kanaal.

Onbeperkt toegang tot turntips en video`s? Bekijk dan ons Platform.

 

Reactie plaatsen