Wippertje met turnen, wat is het en hoe leer je het?
12 oktober 2020 
5 min. leestijd

Wippertje met turnen, wat is het en hoe leer je het?

Ben jij NIET op zoek naar een wipstoeltje voor een baby, maar wil je graag weten hoe dat gave turnelement, waarbij je op de ongelijke brug door de lucht vliegt, precies werkt? Dan ben je op de juiste plek beland! In onderstaand artikel leg ik jullie uit wat een wippertje nu precies is, en welke stapjes je als turnster kunt ondergaan om dit turnelement onder de knie te krijgen.

Een wippertje wat is dat precies?

Misschien ben je dit seizoen als turnster op het niveau beland waarbij je in de wedstrijden een vluchtelement in je brugoefening moet, of wellicht lijkt het je gewoon supergaaf om dit element te kunnen. Wat het ook is, we gaan er mee aan de slag!

Voordat we je stapjes laten zien, die je kunt volgen om het wippertje aan te leren, leggen we je precies uit hoe de beweging van het wippertje gaat.

Kortgezegd: een wippertje (ook wel: wappertje/woppertje/vliegertje) maak je door een halve zolendraai aan de lage legger te maken, en vervolgens voordat je de zolendraai afmaakt loslaat van de lage ligger. Je heupen en schouders open je fel, en via een Schuschunova-beweging vlieg je door de lucht en pak je de hoge legger vast. De kunst hierbij is om bij het vastpakken van de hoge legger, je lichaam nog vòòr de verticaal te houden, zodat je hierna genoeg vaart in de zwaai hebt om verder te gaan met je oefening.

De timing van een wippertje

De timing van een wippertje neemt zich heel erg nauw. Je moet precies op het juiste moment loslaten, en vervolgens bovenstaand omschreven beweging uitvoeren, om goed getimed de hoger ligger vast te kunnen pakken. Als je de schuschunova beweging goed uitvoert, maar nog niet goed getimed uitkomt aan de hoge ligger, kan er het volgende aan de hand zijn.

Veel te vroeg loslaten:

Als je veel te vroeg de lage ligger verlaat, zul je merken dat je niet genoeg hoogte hebt om de hoge ligger vast te pakken. Je schiet dan onder de hoge ligger door en komt tot stand op de grond uit.

Te vroeg loslaten:

Als je net iets te vroeg loslaat, kom je waarschijnlijk wel tot hang aan de hoger ligger. Echter, je mist de vaart om door te turnen met bijvoorbeeld een kipbeweging. Als je niet iets te vroeg los laat, schiet je als het ware direct naar de hoger ligger toe, in plaats van dat je eerst tussen de liggers omhoog gaat. Je zult dan ook niet genoeg tijd hebben om de schuschunova beweging netjes af te maken.

Te laat loslaten

Ook kan het zijn dat je te laat van de lage ligger af komt. Je hebt vervolgens wel heel veel tijd om de schuschunova beweging af te maken, maar komt hierna tot stand op de grond uit, tussen de twee liggers in. De hoogte was er, maar de verte en de snelheid ontbrak.

 

Hoe ziet een wippertje er op beeld uit?

Hieronder zie je in enkele afbeeldingen van de uitvoering van een wippertje:

wippertje-turnen

Wippertje-vliegertje-wappertje

wippertje-turnen

wippertje-turnen

Voorwaarden

Voor het aanleren van een wippertje is een zeker begin niveau vereist. Zo is het handig dat je het ophurken beheerst, een ondersprong van de lage ligger kunt maken, en lenig genoeg bent om in een redelijk wijde spreidzit te zitten. Omdat je je benen een flink stuk moet spreiden, is het belangrijk dat je je lichaam goed warm maakt, en oprekt voordat je bezig gaat met het wippertje oefenen. Hieronder vind je een fijne warming-up, waarmee je je lijf goed voorbereid op wat komen gaat.

Ophurken

Zoals hierboven genoemd, is ook het ophurken een handig element om te beheersen voordat je aan de slag gaat met wippertje. Hieronder laten we je enkele oefeningen zien, die je kunnen helpen met het beheersen van dit element.

Lenigheid split

Hoe verder je in de split zit, hoe makkelijker je de schuschunova beweging uit kunt voeren. En zoals je in bovenstaande tekst al hebt kunnen lezen, zit deze beweging verwerkt in het wippertje. Beheers je het ophurken, maar merk je dat je wat flexibiliteit mist? Dan is het goed om te werken aan je lenigheid. Bij Beter Turnen hebben wij een split programma ontwikkeld. Maximaal 30 dagen lang worden je diverse oefening aangeboden, waarmee je gegarandeerd leniger wordt! Hieronder staat een van de video’s uit het programma.

Tips bij het aanleren van een wippertje

  1. zorg dat je spieren goed zijn opgewarmd voordat je begint
  2. doe veel lenigheidsoefening, met name die voor split
  3. zorg dat je het ophurken beheerst
  4. start met het oefenen van de schuschunova op de trampoline
  5. werk in een zachte en veilige omgeving met veel matrasjes

Transfer

Om een wippertje te kunnen leren is het belangrijk om te begrijpen hoe de beweging voelt. Onderstaande oefening kan gebruikt worden om een transfer te maken naar de brug.

Verbeter je ondersprong

Lukt bovenstaande? Ga dan aan het werk met je ondersprong. Zorg dat deze steeds hoger van de ligger afkomt, door bijvoorbeeld een ondersprong over een (zacht) obstakel te turnen. Laat een mede turnster bijvoorbeeld een foambuisje vasthouden en deze bij elke gelukte poging steeds iets hoger houden.

 

Uitbouwen

Vervolgens kun je je ondersprong uitbouwen door niet meer tot stand op je voeten te komen, maar tot lig op je buik op bijvoorbeeld een stapel matrassen. Hierbij dien je de beweging te maken waarbij je je benen helemaal spreidt en vervolgens achter je weer sluit. Dit is de Schuschunovabeweging.

 

Deze Schuschunova beweging is ook goed te oefenen op de grote trampoline. Eerst vanuit stand, vervolgens vanuit ruglig.

Shushunova-turnen

Shushunova-turnen

Shushunova-turnen

De laatste stap

Hierna is het tijd om het wippertje aan de brug te gaan oefenen!

Turn je geleerde ondersprong aan de lage ligger, en volg onderstaande video stapjes om uiteindelijk de hele beweging onder de knie te krijgen.

 

 

 

Kip na je wippertje

Is het je gelukt om de hoge ligger vast te pakken? Goed gedaan! Nu je het wippertje onder de knie hebt, wil je vast en zeker de kip er graag achter aan turnen. Of wie weet lukt dit al, en ben je op zoek naar nog meer uitdaging binnen dit element. Bekijk dan onderstaande filmpjes eens, er zit vast een leuke oefening voor je bij!

Tot slot

Wij wensen je veel succes met oefenen. Laat in deze post weten hoe jouw wippertje gaat!

Wil jij nog meer gave turnskills leren? Dat kan! We kunnen je namelijk ook alles vertellen over de salto, een flikflak, de overslag of een zolendraai! Bekijk ook meerdere video’s op ons Youtube kanaal.

Onbeperkt toegang tot turntips en video’s? Bekijk dan ons Platform.

 

Over de schrijver
Mijn naam is Jojanneke Radstake. Ruim 15 jaar heb ik geturnd, en mijn liefde voor de turnsport heeft er voor gezorgd dat ik er mijn werk van heb gemaakt. Ik geef les aan allerlei groepen, van peutergym tot selectieturnen. In opdracht van Beter Turnen heb ik de grondvormen van bewegen bij kleutergym met korte filmpjes in kaart gebracht en verzorg ik de bijscholing Kleutergym.
Reactie plaatsen