In bijna elk vakgebied wordt door je werkgever gevraagd of geëist om bijscholingen te volgen. Ook in de turn- en gympsport wordt dit van de trainers verlangd. De bijscholingen leveren licentie punten op, die nodig zijn om je licentie geldig te houden. Deze bijscholingen en workshops zijn er, om jezelf weer even een oppepper te geven. Een verfrissende kijk op je eigen werkgebied. Een update van vernieuwingen en wijzigingen. Een sparringsmoment met collega’s binnen en buiten je eigen werkkring. Kortom, genoeg argumenten om er eentje te volgen. Maar is het ook echt zinvol? Dat lees je hieronder.
Continue verandering
In de turn- en gymsport zijn er continue veranderingen. Zo komen er bijvoorbeeld jaarlijks wijzigingen in de oefenstof van de wedstrijdturnsters. Ook richtlijnen met betrekking tot veiligheid en toestelgebruik veranderen vaak. Het is belangrijk dat je als trainer op de hoogte bent van nieuwe richtlijnen, regels en instructies.
Specialiseren met workshops en bijscholingen
Soms beslis je als trainer of trainster dat je je wilt specialiseren tot een bepaalde doelgroep binnen de gymsport. Denk aan kleutergym, special gym, of ouderen gym. Ook het lesgeven aan wedstrijdgroepen op hoog niveau is een specialisme. Het is erg zinvol om dan workshops en bijscholingen te gaan volgen binnen jouw specialisme.
Jezelf verbeteren door workshops en bijscholingen
Misschien geef je al jarenlang les aan dezelfde groepen, en bij dezelfde vereniging. Waardoor je je wellicht niet altijd meer even uitgedaagd en vernieuwend voelt, als het om de lesinhoud gaat. Bepaalde trainingen zijn voor verbetering vatbaar. Een workshop of bijscholing geeft je een verfrissende kijk op het lesgeven. Het zorgt ervoor dat je weer met creatieve en nieuwe ideeën aan de slag kunt. Ook kom je tijdens de workshops in contact met andere trainers. Zij zullen je inspireren en motiveren om een frisse wind door je lessen te laten blazen!
Licentiepunten
Zoals in de inleiding genoemd, workshops en bijscholingen zijn licentiepunten waard. In de turn- en gymnastiekwereld hebben bevoegde trainers een licentie. Trainerslicenties zijn er op niveau 3, 4 en 5. Afhankelijk van de doelgroep die je lesgeeft, heeft een turntrainer een bijbehorende licentie op zak. Elke vier jaar dient deze licentie verlengd te worden. Een voldoende aantal punten (vaak 16) maakt dat de verlenging aangevraagd kan worden. Trainers kunnen het hele jaar fysieke bijscholingen volgen, die hen meestal 4 punten opleveren. Ook online kan er worden bijgeschoold. Deze scholingen zijn minder tijdsintensief, en zijn daarom ook meestal 1 punt waard. Voor trainers is het dus om deze reden in ieder geval zinvol om deze scholingen te volgen.
Imago van bijscholingen en workshops
Bijscholingen en workshops hebben vaak een wat stoffig imago. Een middag in een benauwde gymzaal op een harde bank luisteren naar de docent, klinkt niet erg uitnodigend. Gelukkig is dit in de turn- en gymsport in vele gevallen niet aan de orde! De turnbond KNGU heeft vele leuke bijscholingen.
Ook Beter Turnen is zeer vernieuwend en inspirerend op dit gebied. Er wordt veel waarde gehecht aan de kwaliteit van de bijscholingen. Als turntrainer investeer je veel tijd en energie om naar een scholing te komen. Daarom wil je ook graag iets leren. Tijdens de scholing wordt er gebruik gemaakt verschillende werkvormen. Luisteren wordt afgewisseld met video`s, kennisdeling en andere actieve werkvormen. Zo ga je altijd met veel energie en nieuwe inzichten weer naar huis!
Beter Turnen geeft zeer diverse en interactieve workshops. Denk hierbij aan kleutergym, choreografie, air producten, effectief coachen, terug naar de basis, differentieel training geven.
Partner KNGU
Beter Turnen is erkend opleider van de KNGU. Iedere fysieke bijscholing is 4 licentiepunten voor de niveau 3 licentie waard en alle online bijscholingen zijn 1 punt waard.
Op locatie
Wat is er nu leuker dan met je eigen club of zelf samengesteld gezelschap een workshop te volgen. Ook dat kan bij Beter Turnen. Laat weten op welke locatie, en welke workshop, dan regelt Beter Turnen het voor je.
Direct aan de slag met een workshop of bijscholing? Ga dan voor de online variant.
Sparren met andere trainers, en meer dan 2500 methodische filmpjes als inspiratie voor je lessen? Bezoek dan het platform van Beter Turnen.