Buiten freerunning les geven; hoe kan dit op een veilige manier?
03 april 2021 
3 min. leestijd

Buiten freerunning les geven; hoe kan dit op een veilige manier?

Wij krijgen steeds vaker de vraag hoe het nu zit met buiten freerunning lessen geven. Specifiek nu we in de coronatijden de gymzalen niet in mogen. En veel organisaties het oplossen door buiten les te geven. Is het buiten wel veilig? Hoe zit het met verzekeringen? Wat kan ik buiten doen? Dit zijn lastige vraagstukken, maar gelukkig wel te beantwoorden.
buiten-freerunning

Is buiten freerunning geven wel veilig?

Het antwoord op deze vraag is voor iedereen anders. Ikzelf geef buitenlessen voor absolute beginners tot gevorderden en vind mijn lessen veilig. Niet alleen omdat ik de lessen zelf geef, maar ook de buiten situaties vind ik zolang het niet spekglad is door regenachtig weer, in de basis veilig.

Als ik buiten lesgeef let ik op verschillende zaken. Naast dat ik mijn les tot in de puntjes voorbereid en er van tevoren voor zorg dat ik de locatie heb gecontroleerd op eventueel glas, scherpe randen of nalatig onderhoud, zorg ik ook dat de deelnemers op de hoogte zijn van de situatie buiten.

Ik bereid de sporters voor op het feit dat er geen matten liggen. Maar ook dat de bovenkant van een muurtje niet zacht aan zal voelen zoals een kastkop.

Voor de absolute beginners betekent dat over het algemeen dat de eerste les iets voorzichtiger is dan dat ze gewend zijn. Pas als ik als coach heb gezien dat zij over een bepaalde vaardigheid beschikken, maak ik de vorm wat spannender. Dit doe ik door snelheid , hoogte of afstand toe te voegen.

Hoe zit het met verzekeringen?

Ook is het antwoord op deze vraag verschillend per situatie. Als je lesgeeft voor een vereniging en je naar buiten gaat/moet is het afhankelijk van of je wel of niet aangesloten bent bij de KNGU. Zo wel, dan kun je er vanuit gaan dat als je een opleiding hebt gehad en je in de nabijheid van de zaal de les draait, je verzekerd bent. Uiteraard zal een verzekering in elke situatie alsnog kijken hoe er is gehandeld. En of de coach alles heeft gedaan om de situatie zo veilig mogelijk te maken.

Als je voor jezelf actief bent als freerunning ondernemer ligt de situatie iets lastiger. Er zijn op dit moment nog geen verzekeringen die freerunning als sportactiviteit dekken. PKFR.nl is op dit moment hard aan het werk om dit wel voor elkaar te krijgen.

Wat kan ik buiten doen?

‘Buiten is alles anders’. Dat is wat ik vaak hoor van collega’s die normaal binnen staan en veel lesgeven in een gymzaal of in een gym.

Vaak wordt vergeten, dat Freerunning /Parkour een sport is die buiten ontstaan is. Jongens die hun omgeving gebruikten om hun bewegingen te vormen. Niet andersom. Vooral de basisbewegingen die je terug ziet in freerunning; de precision, vaults, balansoefeningen, drops, wallruns, wallclimbs zijn bewegingen die je vrijwel overal kunt doen. Zoek een ruimte op in de omgeving waar wat speling is met hoogteverschillen en je zult al snel invulling kunnen geven aan verschillende oefeningen.

Als je niet in staat bent om een locatie te vinden waar hoogteverschillen zijn, kunnen de deelnemers zelf dienen als elkaars obstakels. Precisions kunnen gelijkvloers met als uitdaging om voorbij je waterfles te springen die elke ronde een stukje verplaatst wordt. In het gras kan altijd gerold worden en zelfs Flips als de backflip en frontflip kunnen geoefend worden als er geen hoogteverschillen zijn.

Challenges

Daarnaast zijn groepschallenges zoals ‘de vloer is lava’ ook altijd favoriet bij Freerunning. Leerlingen moeten van het ene punt naar het andere punt komen zonder de grond te raken. Raakt een iemand de grond, moet iedereen terug. Als variant hierop kun je een leerling ‘lavaschoenen’ geven. Deze leerling mag de andere leerlingen helpen of ergens een oversteekpunt makkelijker maken.

Een andere groepschallenge die ik met regelmaat doe om de groep te versterken is een challenge waarbij ze van een punt naar een ander punt kunnen komen. Hierbij mogen ze als groep maar een x aantal voeten (en een x aantal handen in het geval van hangen) gebruiken. Stel de groep is met 10 leerlingen hebben ze met elkaar 20 voeten. Een challenge zou kunnen zijn met zijn allen naar de overkant met maar 10 voeten. De deelnemers zullen al snel doorhebben dat hinkelen deze opdracht succesvol maakt. Maar wat doen ze als de opdracht is met maar 8 voeten? Of 6?

Een laatste tip

Om het interessant te houden heb ik nog een laatste tip; Probeer de deelnemers niet slechts één oefening te laten doen en daarna weer achteraan in een rij aan te sluiten. Een reeks van oefeningen of verschillende bewegingen achter elkaar (een run), geeft deelnemers al veel meer het gevoel van Freerunning en biedt de deelnemers ook de ruimte om een stukje vrijheid en eigen invulling te geven aan hun manier van bewegen. Ze staan minder lang te wachten op een beurt en zullen uiteindelijk meer plezier hebben in de les en meer groeien.

Hopelijk helpt dit jullie een beetje op weg in de tijden van de lockdown. Zoals jullie weten, kunnen jullie altijd even een berichtje sturen op het moment dat je vastloopt met de lessen.

Veel beweegplezier 🙂

Dave Hogenboom

Over de schrijver
Freerun expert
Reactie plaatsen