Blog van turnster Clarisse: mijn turnleven van begin tot nu
03 februari 2021 
9 min. leestijd

Blog van turnster Clarisse: mijn turnleven van begin tot nu

Mijn naam is Clarisse Bouman. Ik ben 12 jaar en turn al sinds mijn 6e (dat is al mijn halve leven!) In deze blog vertel ik je over het begin van mijn turncarriére, en over hoe mijn turnleven nu gaat. Veel leesplezier!

turnleven-clarisse

Hoe mijn turnleven begon

Het verhaal waarom ik op turnen ging was, omdat een meisje dat ik erg goed kende  op turnen zat en ik ging een keer meekijken bij het turnen. Ik vond het zo leuk eruitzien en toen ging ik het zelf ook een keer proberen! Na mijn proefles vond ik het nog leuker en toen wilde ik gaan beginnen met het leven als een turnster. Toen ik er ongeveer een half jaartje bij zat mocht ik ook al mee gaan doen met de groep die na mij kwam. Er was namelijk nog geen plaats bij de recreatieplus les. Het seizoen erna was die plek er wel en ging ik naar die les. Nu vind ik het nog steeds zo leuk (misschien nog wel leuker)!

Ik weet nog wel dat mijn mama een foto had  van mijn allereerste turnles toen ik nog klein was en dat ik op de balk stond met een roze pakje (nu vind ik roze echt niet mooi). Ik had mijn evenwicht toen nog niet helemaal, dat vind ik nu best grappig om terug te zien.

Tijdens mijn allereerste turnles:
turnleven-clarisse-eerste-turnles

Ik train normaal 5 uur per week en ik assisteer bij 2 recreatiegroepen. Nu kan dit niet in verband met Corona… Ik heb ook mijn diploma gehaald van leider 1!  Ik begon in de recreatie les na mijn schooldag toen mocht ik in les 1 en les 2 turnen. Daarna ging ik naar de recreatie plus les en vanuit de recreatie plus les ben ik doorgestroomd naar de wedstrijdgroep div 4/5. Ik had vroeger ook nog op dansen gezeten, maar dat was best wel kort. Turnen is vanaf toen mijn lust en mijn leven!  Ik zou niet meer zonder mijn turnleven kunnen. Ik ga nu een paar vragen beantwoorden.

Wat vind ik het allerleukste aan turnen?

Het allerleukste aan mijn turnleven vind ik dat het een mooie sport is, omdat je er veel voor moet trainen en als je iets kan vind ik dat er erg mooi uitzien. Ook kan je iets van anderen leren en anderen kunnen dan weer iets van mij leren. De toernooien die ik wel eens bekijk op televisie vind ik echt fantastisch. Ik zie dan dingen waarvan ik denk hee ja dat zou ik ook wel willen kunnen.

 

Ik als klein meisje in de fotostudio van mijn moeder:
turnleven-clarisse-fotostudio

 

Wat vind ik leuk aan Beter Turnen?

Het leukste aan  binnen Beter Turnen vind ik dat ze veel nieuwe dingen bedenken. Zoals: Een Youtube kanaal, een turn app, een platform speciaal voor turnster en trainers, een webshop waar je dingen kan bestellen, een promo app en nog van alles! Op het platform helpen we elkaar ook en geven we elkaar tips. Het is een gezellige groep! Helaas zie ik nog niet erg veel meiden uit mijn provincie (Noord-Brabant), ik hoop dat die meiden er ook nog komen. Er zijn nu ook maandchallenges waarmee je leuke turnsnaps kunt verdienen. Ik heb er inmiddels al 6 verdiend. Nu doe ik 2 challenges tegelijk balk en fit.

 

Wat vind ik minder leuk aan mijn turnleven?

Soms is het turnen echt zwaar! De kracht oefeningen zijn soms echt heel zwaar!! Je hebt wel kracht nodig want als je niet genoeg kracht hebt, zijn veel oefeningen veel zwaarder dan als je minder kracht hebt. Het is af en toe ook erg frustrerend als een element of oefening niet lukt. Ik kan dan echt wel boos zijn en de moed opgeven. Gelukkig helpen mijn trainsters en turngenootjes me er doorheen zodat ik toch wel weer verder kan. Als iets is gelukt mogen we op het belletje drukken en dan staan we dus even in de belangstelling.

Wat vind ik het leukste toestel?

Het leukste toestel in de turnwereld vind ik nu denk ik vloer omdat ik sinds dit jaar een oefening heb met muziek. Vorig seizoen heb ik meerdere muziekjes gezocht op youtube, daarna hebben we een muziekje gekozen dat het best bij mij past. Mama en ik zijn zelf bezig geweest met het maken van de oefening, de oefening was eigenlijk wat te vol met diverse elementen, samen met mijn trainster hebben mama en ik er een ander einde op bedacht zodat er wat meer choreografie in zat. Daar ben ik het meest trots op.

Net voor de tweede lockdown had ik mijn oefening voor het eerst in de zaal geoefend. Het ging toen al best wel goed. Gelukkig heb ik thuis een lange mat waardoor ik nu tijdens deze tweede lockdown nog flink kan oefenen. Brug vind ik nu ook leuk, want ik ben nu aan het leren voor de spreidkip en ¾ reus. Net voor de lockdown had ik mijn oefening bedacht en deze ging al vrij aardig. Ik heb nog wel wat hulp nodig.

 

Wat vind ik een minder leuk toestel?

Het minder leuke toestel vind ik balk. Op balk vind ik het best wel lastig ik val er ook best wel vaak af en daardoor vind ik het minder leuk. Ik vind alle toestellen wel leuk maar als ik moest kiezen was dat dus balk. Toen ik nog in de pupil 1 d3 zat was balk juist mijn beste toestel. Tijdens de wedstrijd ben ik als enige van mijn groepje niet van de balk gevallen met de koprol. Deze mooie score heeft er voor gezorgd dat ik tijdens deze wedstrijd eerste ben geworden.

 

Welk element en toestel vond ik in het begin best wel eng, maar nu juist leuk?

Dit seizoen moest ik opeens over de pegasus heen springen.Vorig seizoen mocht ik nog over de kast met plankoline en nu moest ik dus van mijn  trainster plank gaan springen met de pegasus op 1.25. Ik vond dat best eng. Ik ging eerst inspringen en na het inspringen ging ik het proberen en ik kwam er over heen! Nu probeer ik het steeds vaker te verbeteren. Ik houd nu alleen nog mijn benen krom en soms zak ik door mijn armen. Graag zou ik willen oefenen maar dat mag nu niet door Corona. Toch was ik erg trots op mezelf dat het me gelukt was!

 

Assisteren; waarom doe ik dat?

Mijn zus was gevraagd door haar trainer om te helpen en haar leider 1 te halen. Toen ik dat hoorde, wilde ik dat ook gaan doen. Ik ben toen naar mijn trainster gegaan en gevraagd of ze nog hulp kon gebruiken tijdens de recreatieles. Er was gelukkig plek en toen ben ik begonnen! Mijn leider 1 heb ik vlak voordat  corona uitbrak behaald. De uitreiking van mijn diploma was op 1,5 meter, was wel heel erg gek! Ik mag helaas nog niet beginnen met leider 2, omdat ik nog te jong ben.

Zodra ik 14 ben ga ik me inschrijven voor leider 2. Het assisteren vind ik erg leuk, ook om te zien hoe de opbouw van bepaalde oefeningen. Ik ben ook trots op de kinderen als ze iets ineens goed kunnen, de kinderen vinden het ook fijn dat ik er ben. De leeftijd van de kinderen is in de eerste groep 6 tot en met 8 jaar en in de tweede groep is dat 9 tot en met 12 jaar. Ja, ik ben dus bij groep 2 bijna net zo oud als de oudste kinderen die daar zijn. Ik heb hier al veel van geleerd en ga er ook nog zeker mee door. Pas geleden heb ik zelfstandig de warming-up gedaan, omdat de trainster nog even met iemand moest praten.

 

Jippie, ik heb mijn leider 1 behaald!
turnleven-clarisse-diploma

Verschil tussen recreatieplusles en divisie 5

Na mijn wedstrijd bij pupil 1 D3 waar ik de eerste plaats had behaald, mocht ik proefdraaien bij divisie 5. Dit ging erg goed en ik mocht er blijven. Ik vind echter de recreatieplusles zo leuk dat ik daar geen afscheid van wil nemen. Ik train nu dus bij beide groepen. De recreatieplusles is in een gymzaal en de divisie 5 turnt in de turnzaal. Op donderdag (recreatieplusles) ben ik vooral bezig met basis en elementen verbeteren en op zondag (divisie 5) werk ik aan nieuwe elementen en landingen in de valkuil. Ik vind het een fijne mix en ook omdat ik dan 2 keer per week zelf kan trainen, deze 2 keer samen is in totaal 5 uur.

Doelen voor dit seizoen

Aan het begin van dit seizoen hebben we allemaal per toestel doelen op moeten stellen. Mijn doelen zijn als volgt:

Vloer:

 

Balk:

 • Radslag met een goede en nette landing
 • Salto achterover van balk af met nette landing
 • Goede en mooie handstand 180°
 • Spagaatsprong benen recht en letten op spanning van de billen

 

Sprong:

 • Bij overslag zonder hoekje springen (plank verder weg?)
 • Bij overslag goed afduwen met de handen zodat armen recht blijven
 • Mooi gespannen blijven en een mooie landing

 

Brug:

 • Salto af alleen
 • Spreidkip
 • ¾ reus
 • Zolendraai
 • Oefening doorturnen zonder stopjes

 

Vlak voor de tweede lockdown heb ik al wel wat doelen min of meer behaald. Op vloer let ik er nu erg goed op dat ik alles mooi doorstrek.  De trainster zegt dat het er nu wel mooier uit ziet. Op sprong kom ik inmiddels over de pegasus heen en zijn mijn benen wat minder krom. Bij brug kan ik de salto alleen weer af. Dit heeft wel even geduurd, ik hoop dat het me na de lockdown nog steeds lukt. Ik denk dat ik alleen eerst nog even vraag of de trainster er even bij kan staan voor de zekerheid. Op balk kan ik de radslag wel. Ik ben alleen vaak nog erg onzeker en denk dat ik het niet kan. Zodra er iemand bij staat kan ik het wel.

Thuisturnen

Nu we weer in een lockdown zitten en het buiten vrij fris is om te turnen zal ik toch thuis aan de slag moeten. Met onze groep doen we nu helaas even niks. Ik heb gelukkig thuis genoeg mogelijkheden om te kunnen blijven bewegen. Zelf vind ik dit erg fijn en ook leuk! Je kan zo toch nog wel een beetje fit blijven in deze vervelende lockdown. We hebben mijn muziekje van vloer op cd staan dus kan ik mijn muziekje thuis op de cd-speler toch nog laten afspelen en daarbij mijn oefening doornemen. Ik kan wel de arabier flik-flak op de verende vloer (nog niet helemaal netjes) maar niet op de gewone vloer. Hierbij helpt mama mij dan, dat is fijn want zo kan ik steeds beter de flik-flak leren.

 

Materialen in huis

Ik heb thuis best veel materialen liggen waardoor ik lekker kan  blijven turnen thuis. De volgende materialen heb ik allemaal. Schrik niet het zijn er best veel! De woonkamer wordt in beslag genomen door het turnen. Mijn broertje en zus doen echter ook wel mee en we hebben er dus alle drie plezier van.

Ik heb een lange mat van 5 meter, een balk van 4 meter, een airtrack van  20cm dik en 5 meter lang, 2 matjes in de kleuren van Beter Turnen, 2 klosjes, yogablokken, 2 yogaballen (een grijze en een paarse), sliders voor pirouette, 2 foamrollers, 2 gewichtjes, kleine gewichtsbal van 1 kilo en een airblock van 20cm dik 1 meter lang.

Nu in de winter ligt het vooral in de woonkamer, maar in de zomer kan het lekker in de tuin. Ik vind het vooral erg fijn dat ik door kan blijven oefenen.

De balk is echter wel aan vervanging toe, dus dat is nog even sparen voor een andere.

Tot slot

Jullie weten inmiddels behoorlijk veel van me door deze blog. Ik hoop dat jullie veel lees plezier hebben gehad door deze turnblog! Ik denk dat je wel iets van  het turnen hebt geleerd. Er zijn ontzettend veel onderdelen bij het turnen en er is ook een groot verschil tussen het heren- en het damesturnen. Wij als dames hebben maar 4 toestellen en de heren hebben er 6. Ik vind het erg leuk dat bij de dames er wel op muziek geturnd mag worden, dit is bij de heren niet zo.

Ik hoop nog vele jaren te kunnen en mogen turen en later ook zelf trainster zal zijn.

 


turnleven-ringen
Ook al is het geen damestoestel, het is af en toe wel leuk om even in de ringen te hangen 😉

 

Groetjes,
Clarisse

Over de schrijver
Hoi ik ben Clarisse Bouman. Ik turn vanaf mijn 6e (al mijn halve leven) Ik ben 12 jaar en ik woon in Noord-Brabant. En ik ben gastblogger & promoturnster bij Beter Turnen.
Reactie plaatsen