Welk turnmateriaal zou in de tas van elke recreatietrainer moeten zitten?
15 oktober 2020 
2 min. leestijd

Welk turnmateriaal zou in de tas van elke recreatietrainer moeten zitten?

De recreatie is een belangrijk onderdeel van elke vereniging, maar in mijn ervaring ook vaak een ondergeschoven kindje. Bij mijn laatste vereniging was er vaak geen geld voor turnmateriaal voor de recreatie en zaten zij in zalen waar het belangrijk was om creatief met materiaal om te gaan. Daarom ben ik op een gegeven moment zelf materiaal gaan verzamelen om mijn recreatielessen meer “kleur” te geven. In deze blog wat ideeën voor turnmateriaal dat nu standaard bij mij thuis klaar ligt om te gebruiken.

Turnmateriaal-recreatietrainer-turnen

1. Gewichtjes

Een makkelijke manier om oefeningen te verzwaren, ook voor een recreant, is het gebruik van gewichtjes. Mijn turnsters vonden het altijd geweldig als ze opdrachtjes mochten uitvoeren met de gewichtjes. Gewone gewichtjes kun je natuurlijk gebruiken voor allerlei krachtoefeningetjes maar enkel-of polsgewichtjes kunnen ook gebruikt worden om een element, zoals een loopsprong, te verzwaren. Een turnster die de oefening zo mocht verzwaren vond het meteen weer leuk om zo’n element te oefenen!

Gewichtjes kun je makkelijk bij Decathlon of de Action vinden.

2. Elastieken

Een andere manier om oefeningen te verzwaren, is het gebruik van elastieken. Je hebt ze in allerlei vormen, maten en sterkten. Net als gewichtjes zijn ze te gebruiken voor krachtoefeningen of het verzwaren van elementen. Ook kun je ze goed gebruiken bij het trainen van lenigheid.

Ook elastieken zijn makkelijk te vinden bij Decathlon en de Action.

3. Yogabal

Een yogabal is makkelijk mee te nemen als je hem steeds een stukje laat leeglopen en daarom uitstekend voor een recreatietrainer die in verschillende zalen lesgeeft. De bal kan gebruikt worden voor corestability-oefeningen en leverde altijd veel lol op bij mijn turnsters.

Ook een bal kun je in bovengenoemde winkels vinden of online op verschillende plekken.

4. Papieren bordjes of frisbees

Vaak zijn sliders best duur, maar je kunt er leuke dingen mee doen. Goedkopere alternatieven zijn papieren bordjes of frisbees. Deze dingen kun je gebruiken bij bijvoorbeeld oefeningen voor een actieve beenopzwaai of corestability.

5. Foamroller

Ook een foamroller is makkelijk mee te nemen en kan gebruikt worden voor oefeningen die hierboven al genoemd zijn. Er kan ook gewerkt worden aan balans met een foamroller.

Foamrollers zijn ook bij de Action te verkrijgen of online goed te vinden.

6. Grondleggers

Een grondlegger is handig voor nevenactiviteiten bij brug. Officiële leggers zijn vrij prijzig maar ze zijn ook makkelijk te maken. Er is altijd wel een handige vader die dat voor een kleiner prijsje (materiaalkosten) kan en wil doen. Ik had een vader die bij de bouwmarkt materiaal geregeld heeft en het binnen een week in elkaar had gezet.

Dit zijn een aantal zaken waar ik altijd veel plezier aan heb beleefd tijdens mijn lessen. Op de site van Beter Turnen zijn tal van oefeningen te vinden waarmee je je lessen ook steeds interessant kan maken en deze materialen gaan dan zeker handig zijn!

7. Reaction lights

Vrij nieuw op de markt, maar zeker een aanrader! Deze lampjes, met een speciale bewegingssensor, zorgen voor urenlang trainingsplezier. Met reaction lights train je zowel kracht, conditie, coördinatie als balans, en je kunt er eindeloos mee variaren. Ze zijn voor iedere doelgroep van je vereniging geschikt, dus zeker de moeite waard!

Wil je meer ideeën en info over deze lampjes, check dan deze blog!

Ideeën voor turnmateriaal

Heb jij nog andere ideeën over welk turnmateriaal in de tas van elke recreatietrainer zou moeten zitten? Laat het dan weten in de reacties!

Over de schrijver
Ik ben Floortje, 30 jaar, moeder, docent Engels en trainster. Lesgeven en turnen zijn twee grote passies en ik doe dan ook niets liever dan in de zaal staan met een groep kinderen. Ik heb de afgelopen jaren zo'n beetje alle groepen binnen de vereniging wel gezien (ouder-kind, kleuter, recreatie, senioren en wedstrijd). Mijn passie ligt voornamelijk bij de jongste kinderen en de recreatie al vind ik de laagste wedstrijdniveaus ook erg leuk. Buiten lesgeven vind ik het leuk om activiteiten te organiseren (wedstrijdjes of uitjes) en heb ik een tijdje meegedacht in het bestuur.Nu als moeder moet ik toch wat gas terugnemen en stopt het lesgeven tijdelijk (met pijn in mijn hart). Maar het turnen kan ik niet loslaten en daarom hoop ik dat ik met het schrijven van blogs die leegte een beetje kan opvullen. Hopelijk vinden jullie het leuk te lezen over mijn ervaringen als trainster maar nu ook mijn ervaringen als moeder!Floortje is gastblogger bij Beter Turnen.
Reactie plaatsen