Spelvormen, 6 verschillende varianten voor in de turnles
11 februari 2020 
3 min. leestijd

Spelvormen, 6 verschillende varianten voor in de turnles

Spelvormen in de turnles, gebruik jij ze al? Als trainer met vele jaren ervaring op het gebied van lesgeven aan wedstrijdengroepen, variërend van divisie 1 t/m 5, vind ik het ieder seizoen weer een uitdaging om mijn lessen uitdagend en divers te houden. Feit is en blijft dat deze meiden hard en (vaak) veel moeten trainen om hun gewenste niveau te bereiken en behouden. In de turnsport draai je relatief veel meer trainingsuren dan in vele andere sporten, om op hetzelfde wedstrijdniveau uit te komen. Waarom dus niet af en toe een leuk maar een leerzaam spel in je trainingen, waarbij de kinderen veel plezier beleven, maar ook veel leren! In deze blog licht ik een aantal leuke turnspellen uit, die hopelijk inspiratie bieden voor in je eigen training!

Spelvormen-in-de-turnles

Spelvorm turnen

Spelvormen: Dobbelen

Verzin 12 opdrachten (denk aan krachtopdrachten, lenigheidsoefeningen of houdingselementen) en nummer deze opdrachten van 1 t/m 12.  Schrijf of typ iedere opdracht op een kaart en leg de kaarten verspreid door de zaal. In het midden van de zaal liggen 2 dobbelstenen.

Maak tweetallen, en laat de kinderen dobbelen. Vervolgens gaan ze de opdracht doen van het gegooide aantal ogen. Laat de duo’s bijvoorbeeld 10 opdrachten doen. Maak er eventueel een extra spelelement van door het snelste duo te laten winnen.

Spelvormen: Turnbingo

Maak een kaart met 25 turnelementen (bijvoorbeeld radslag op balk, buikdraai, spagaat, reus aan de rekstok, enz.) Iedere turnster krijgt een kaart met deze 25 element. Tijdens de turntraining oefenen de turnsters in een vrije lesvorm 3 à 4 elementen van de kaart. Het laatste kwartier van de les mogen de turnsters gelukte onderdelen laten zien aan de trainers en assistenten. Als het element goed wordt uitgevoerd, mag de turnster een sticker bij dat element plakken. Doel is om een rijtje en uiteindelijk de hele bingokaart vol te krijgen!

Spelvormen: Vier op een rij

In tweetallen of in groepjes tegelijk elkaar voeren de turnsters een element uit. Als voorbeeld de koprol op de balk. Blijft de turnster staan na de koprol, of heeft de hele groep de koprol 10x juist uitgevoerd, dan mag er in het wandrek zo snel mogelijk een lintje worden gehangen. Het groepje of de persoon die als eerste vier op een rij heeft gemaakt, heeft gewonnen!

Spelvormen: Duo training

Met een duo training maak je bij de start van de les tweetallen. Het liefst een tweetal dat verschilt in leeftijd en niveau, zodat er enige samenwerking is vereist om de opdrachten goed te kunnen uitvoeren. Geef per toestel/situatie vervolgens 2 opdrachten, waarbij het duo zelf kan kiezen wie welke opdracht uitvoert. Uiteraard kijk je vooraf naar het niveau van de turnster en bedenk je aan de hand hiervan de juiste oefeningen.

Een spelelement kan worden toegevoegd door het aantal goed uitgevoerde opdrachten van je tweetal te noteren, en vervolgens aan het eind van de les de scores van het tweetal samen te voegen. Het duo met de meeste punten heeft gewonnen!

Spelvormen: Memory

Dit spel vereist enige creativiteit en knutselwerk vooraf! Maak in een word bestand een tabel aan, en maak vierkantjes van alle vakjes. Zet in elk vierkant een afbeelding van een turnoefening (bijvoorbeeld een spagaat, een handstand, een radslag op balk enz.) en zorg dat ieder plaatje twee keer voorkomt in de tabel.
Print deze vervolgens uit op stevig papier, óf knip de plaatjes uit en plak ze op stevig karton.

Hierna heb je een mooi setje turnmemory compleet!

Het spel: leg de memorykaarten in het midden van de zaal, laat de turnsters (individueel of in groepjes) memory tegen elkaar spelen. Vinden ze twee dezelfde kaarten, laat ze de opdracht die afgebeeld staan in de afbeelding een x- aantal keer doen. Is dit gelukt, dan zijn de kaartjes voor hen. Wie na afloop de meeste memorykaartjes heeft bemachtigd, is de winnaar. Bekijk meer spelvormen op ons ledenplatform. Ben je nog geen lid? Schrijf je dan snel in voor het Beter Turnen Platform.

Spelvormen: Reaction lights

Vrij nieuw op de markt zijn de zogeheten reaction lights. Deze lampjes met speciale bewegingssensor staan garant voor vele uitdagende en leerzame spelvormen in de gymles. Daarnaast trainen de kinderen hun coordinatie, balans, kracht, conditie en reactiesnelheid. Uiteraard afhankelijk van welk spel je gaat spelen. Omdat reaction lights voor iedere lesgroep binnen een gymnastiekvereniging bruikbaar zijn, is het een absoluut waardevolle aankoop voor je club! Meer informatie over deze lampjes lees je in deze blog!

Over de schrijver
Mijn naam is Jojanneke Radstake. Ruim 15 jaar heb ik geturnd, en mijn liefde voor de turnsport heeft er voor gezorgd dat ik er mijn werk van heb gemaakt. Ik geef les aan allerlei groepen, van peutergym tot selectieturnen. In opdracht van Beter Turnen heb ik de grondvormen van bewegen bij kleutergym met korte filmpjes in kaart gebracht en verzorg ik de bijscholing Kleutergym.
Eileen
Door

Eileen

op 16 Feb 2020

Wat leuk die spelvormen! Ik vind het alleen lastig om dit samen te voegen met serieus trainen en een groep van 25 kids in divisie 4&5 binnen 2 uurtjes lestijd.

Paul Verheul
Door

Paul Verheul

op 15 Mar 2020

Leuk om te horen Eileen! Wij kunnen ons goed voorstellen dat dat best een uitdaging is. Spelvormen zijn vaak leuk om af en toe aan te bieden in een klein deel van de les om de turnsters extra te motiveren. Het is soms een beetje passen en meten wanneer je dat goed kunt aanbieden om optimaal te kunnen blijven trainen.

Reactie plaatsen