7 belangrijke tips om beter te leren turnen en je turndroom te halen
20 oktober 2020 
5 min. leestijd

7 belangrijke tips om beter te leren turnen en je turndroom te halen

De kans is groot dat jij heel enthousiast bent met turnen en dat je graag nieuwe turnelementen zou willen leren. Veel turnsters vragen zich af hoe ze beter kunnen worden met turnen. Vroeger ben ik gestart met recreatie turnen en selectie turnen. En ik vond turnen zo leuk dat ik steeds beter wilde leren turnen. Ik ben steeds beter geworden in turnen en ben uiteindelijk zelfs op mijn 18e nog begonnen met topsport turnen. In dit blog artikel geef ik je 7 tips om beter te leren turnen met behulp van mijn eigen ervaring als oud-topsporter en turncoach!

Beter leren turnen

Hoe kun je beter leren turnen?

Vooraf wil ik graag aan je meegeven dat iedereen beter kan leren turnen. Ook al turn je niet zo veel. Heb je niet zoveel trainingsuren. Heb je geen goede trainingsaccomodatie. Of heb je het idee dat je niet genoeg talent hebt?  Ook jij kan nog heel veel leren met turnen. Als je maar dat je juiste motivatie en de juiste hulp hebt!

1. Zorg voor de juiste motivatie

Motivatie is een van de belangrijkste dingen om beter te leren turnen. Wanneer je zelf geen motivatie hebt om te gaan turnen zal je niet veel beter worden. Het kan jezelf goed helpen door na te denken over de reden waarom je turnt. Turn je omdat het moet of juist omdat je het leuk vind? En wat vind je dan zo leuk aan turnen? Bedenk ook voor jezelf waarom je graag beter wilt worden in turnen. Wil je graag nieuwe turnelementen leren? Of wil je graag een niveau hoger kunnen turnen? Als je dit eenmaal voor jezelf duidelijk hebt is het een stuk makkelijker om vooruit te gaan.

2. Stel doelen

Verder is het heel erg belangrijk om voor jezelf turndoelen te stellen. En dan begint het met het bedenken wat jouw turndroom doel is. Zou je het liefst naar de Olympische Spelen willen? Of zou je heel graag 2e divisie willen kunnen turnen? Start eerst met het bedenken van wat jouw droomdoel is en hak dat ultieme doel vervolgens in meerdere kleinere stukjes.

Bijvoorbeeld: Als eerste worden op het NK je droomdoel is. Dan kun je dat in stukjes te hakken door de volgende tussenstapjes als doel te stellen:

  • Ik wil graag de Tsukahara kunnen
  • Het turnen van een volledige turnwedstrijd zonder te vallen
  • Mee kunnen turnen aan een NK
  • 5e plaats behalen op een NK
  • 3e plaats behalen op een NK

Etc.

Beter leren turnen

3. Vier je successen

Dit is een belangrijke tip voor veel turn(st)ers. De meeste turn(st)ers zijn namelijk zo erg gefocust op het behalen van doelen en turnoefeningen, dat ze vergeten van het genieten van alle dingen die wel zijn gelukt. Heb je lang getraind voordat je eindelijk die kip hebt geleerd? Wees er blij mee en vier het!

Ook is het goed om soms even terug te kijken naar alle turnelementen die je al geleerd hebt in de afgelopen jaren. Bedenk eens wat je allemaal kon toen je pas net was begonnen met turnen en kijk eens naar wat je nu allemaal kan! Dit zal je vast een flinke motivatie boost geven!

Beter leren turnen

4. Verbeter je fysieke voorwaarden

Wanneer je beter wilt leren turnen dan moet je daar natuurlijk wel wat voor doen. Dat komt helaas niet vanzelf aanwaaien. Zelfs niet als je veel talent hebt als turn(st)er. Bij de turnsport zijn de fysieke voorwaarden: coördinatie, lenigheid, uithoudingsvermogen, snelheid en kracht heel erg belangrijk.

Als het je lukt om deze dingen te verbeteren kan het niet anders dan dat je extra snel vooruit gaat met turnen! Hoe meer aandacht je hieraan besteedt hoe beter je zal leren turnen. Probeer dus (het liefst) iedere dag wat extra oefeningen te doen om net iets sterker of leniger te worden. En het mooie is met maar 5 minuten oefenen per een dag zal je al snel resultaat zien!

Als je hier oefeningen voor kunt gebruiken dan kun je heel wat oefeningen en video`s op Youtube vinden. Bij Beter Turnen kun je verder de 7-daagse Spagaat Challenge downloaden en de Home Workouts om verder aan de slag te gaan met thuis turnen.

5. Verbeter je basis & technieken

Voor de meeste turn(st)ers is het heel erg saai om een stapje terug te moeten naar de basis. Toen ik op een internationale wedstrijd in België mijn kruisband scheurde kon ik helaas niet anders. Ik moest 9 maanden revalideren. Omdat het herstel heel lang duurde en ik niet meteen mocht landen kon ik niet anders dan terug te gaan naar het basis turnen. Extra aandacht voor alle handstanden, reuzen,  zwaaien en vormspanning.

Het gekke was dat ik na een paar weken al veel verschil merkte! Ik begon veel netter te turnen. De meeste turnelementen gingen een stuk makkelijker. En ik leerde opeens veel makkelijker en sneller nieuwe turnelementen. Toen werd turnen pas echt leuk!

Soms loont het dus om even een stapje terug te doen naar de basis en ervoor te zorgen dat je daarna weer sneller kunt leren turnen.

Verschillende vormspanningsoefeningen

6. Maak gebruik van de juiste oefeningen

Bij het turnen hebben we vaak de neiging om te denken: “als ik dit maar vaak genoeg doe zal ik vast beter leren turnen!”. Helaas is dit vaak niet zo. Wanneer je veel dezelfde oefeningen turnt is de kans groot dat je snel geblesseerd raakt. En wanneer je geblesseerd bent wordt turnen een stuk lastiger en minder leuk. Daarnaast is vaak hetzelfde oefenen ook wel erg saai natuurlijk.

Ben je heel fanatiek met turnen en wil je het liefst keihard trainen? Geen probleem! Alleen is het belangrijk om veel af te wisselen met de turnoefeningen. Dus het liefst doen we niet de hele kip 100 keer achter elkaar maar gebruiken we allemaal verschillende oefeningen om de kip te verbeteren. Je zal zien dat je niet alleen minder geblesseerd raakt maar dat je ook veel harder vooruit gaat met turnen!

Op het Turnster Platform hebben wij heel veel verschillende oefeningen, trainingsprogramma`s en turnchallenges beschikbaar voor turnster die beter willen leren turnen.

Voorbeeldoefeningen handstand

7. Zorg voor de juiste tips & feedback

Wanneer je beter wilt leren turnen is het belangrijk dat je steeds goede tips en feedback krijgt die jij snapt en kan toepassen in je turntrainingen. Functionele turnaanwijzingen dus. Je moet weten wat je moet verbeteren en hoe je je turnfouten kunt oplossen. Het is vaak het fijnste als iemand anders naar je turnelementen kan kijken en kan aangeven waar er fouten zitten. Bij de meeste verenigingen weet je eigen trainer dat heel goed en daarnaast hebben we bij Beter Turnen meerdere online turncoaches die je graag helpen en tips geven om beter te leren turnen.

Je turndroom nastreven

Met behulp van deze zeven tips ben ik uiteindelijk veel verder gekomen met turnen dan dat ik van ten voren ooit had verwacht. Daarom weet ik ook zeker dat als jij de motivatie hebt (en de juiste hulp & tips krijgt) je nog heel veel beter kunt leren turnen. Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt gehad en het je gaat helpen om jouw turndoelen te behalen. Laat het me in de reacties weten hoe lang jij al op turnen zit en wat jouw ultieme turndroom is, ik ben benieuwd!

Over de schrijver
Paul Verheul is oprichter van Beter Turnen. Hij doet al 25 jaar aan turnen en geeft al meer dan 10 jaar training. Op zijn 18e is hij pas begonnen met topsport. Hij heeft geleerd dat alle gemotiveerde turn(st)ers (en trainers) met de juiste hulp, ontzettend veel kunnen leren binnen het turnen, ongeacht het niveau. Na zijn topsport carrière heeft hij besloten om zijn kennis over te dragen aan anderen.Quote: "Streef naar progressie, niet perfectie."
Reactie plaatsen