Mijn turncarrière en toekomstdromen: turnblog van Lieke
08 juli 2020 
7 min. leestijd

Mijn turncarrière en toekomstdromen: turnblog van Lieke

Mijn naam is  Lieke Enting. Ik ben 14 Jaar en ik turn bij Omnigym in Assen. In deze turnblog ga ik je meenemen naar mijn eerste jaren en naar de toekomst. Ook ga ik vertellen over het turnen zelf wat ik er leuk aan vind en wat niet. Ik hoop dat je een beeld krijgt van mijn turncarrière en van wat turnen is. Veel leesplezier!

turncarrière-lieke-turnster

Favoriete toestel

Mijn lievelingstoestel op dit moment in mijn turncarrière is denk ik vloer. Ik vind eigenlijk geen 1 toestel stom. Ik vind tijdens wedstrijden balk ietsje minder leuk maar op trainingen vind ik balk wel heel erg leuk. Meestal vind ik balk een beetje eng aangezien ik ooit in mijn turncarrière hard van de balk viel met boogje. Daardoor vind ik achterover op balk niet zo leuk. Toch overwin ik mijn angsten elke training weer opnieuw.

Op brug houd ik ervan om lekker te vliegen. Het element wipper is echt zo leuk om te doen! Ook vind ik losom en reuzen heel leuk. Ik vind het ook leuk om op brug nieuwe dingen te oefenen waar van ik weet dat die niet snel in mijn oefeningen zouden komen. Zoals vluchtelementen en overvliegen.

Aan vloer vind ik eigenlijk bijna alles leuk. Ik hou ervan om te dansen en ik ben best wel sierlijk. Ik vind daarom een vloeroefening ook heel leuk! Vloer is ook leuk omdat je ook kan vliegen met alle salto’s die je maakt en je kunt steeds alles uitbreiden. Bijvoorbeeld, je series.

Aan sprong vind ik het ook superleuk dat je kan vliegen. Mijn favoriete elementen blijven toch wel tsukahara en yourchenko. Meestal vind ik dat nog best spannend maar als ik het dan doe en het lukt, geeft het echt een kik!

Bij alle elementen die je nieuw doet krijg je echt een kik en het gevoel dat je het steeds wil verbeteren.

Turncarrière: Nadelen van de turnsport.

Ik had vroeger weinig tijd om te spelen met kinderen, en stond bekend om het meisje die nooit op feestjes kwam en nooit kon spelen. Vooral in de categorie instap was ik nooit op kinderfeestjes omdat turnen belangrijker was dan alles om me heen. Ook mocht ik altijd eerder van school weg om naar Almelo te rijden. Daarna wist ik niet zo goed hoe ik met mensen om moest gaan. Nog steeds vind ik het soms lastig om af te spreken omdat ik dat als kind bijna nooit gedaan heb. Een ander nadeel is dat ik heel erg veel last heb gehad van blessures. De laatste 2 jaar gaat het gelukkig goed en daar ben ik heel blij mee. Ik heb niet het leukste verleden gehad in het turnen maar heb wel doorzettingsvermogen en ik blijf door gaan.

Wat turnen je oplevert

De gezelligheid die je kan hebben voelt erg fijn. Omdat het een individuele sport is heb je geen team om je heen. Maar in plaats van een team kunnen je tegenstanders je beste vrienden zijn. Ze steunen je en dat is heel gezellig. Ook kun je een betere band krijgen met je trainster en trainers dan andere mensen omdat turnen veel tijd kost en je dus veel bij elkaar bent. Verder is het turnen heel leuk maar dat is een mening.

Maar er zitten voornamelijk voordelen aan turnen!

De talentendag uit mijn turncarrière

Toen ik 5 werd ging ik op turnen. Mijn moeder gaf me op bij een talenten dag omdat ik altijd heel veel al bezig was met radslagen en handstanden enz. Mijn moeder liet me met een dag meedoen waar je gelijk door kon stromen. Al die kinderen die meededen hadden dan ook al op gym gezeten dus ik had geen verwachtingen.

Een paar weekjes later kreeg mijn moeder een mail waarin stond dat ik door was en welkom was bij de jongtalenten. Daar bleek dat ik veel talent had waardoor ze me hadden opgegeven om in Almelo te trainen. Ik mocht als pre instapper elke zaterdag in Almelo trainen onder leiding van de top trainsters daar. Ze zagen er nog meer in dus lieten me weer meedoen aan een test. Natuurlijk keken ze ook het jaar door of ik goed genoeg was. Dat bleek! Ik mocht instap eredivisie doen!! Ik was super blij ook omdat ik met mijn vriendinnetjes daar mocht trainen!

Zwaar jaar in mijn turncarrière

Het was een fantastisch jaar waarbij het ook heel erg druk was. Als instapper al 4/5 keer per week trainen 12/15 uur. De uren verschilden, aangezien ik af en toe ook bij mijn thuisclub mee deed. Het was best wel zwaar maar daar hou ik wel van. Aan het eind van het jaar kregen we te horen wie er wel en wie er niet door gingen maar pupil 1 eredivisie. Helaas viel ik hier niet onder. Ik kon op het toestel vloer nog niet helemaal meekomen.

Dus ik ging weer terug naar mijn turnclub in Assen ik pakte snel de draad op en ging lekker veder op mijn eigen niveau pupil 1 N2.

In 2016 viel ik hard op mijn nek. Ik heb daar nog steeds last van en heb er 1,5 jaar uit gelegen. Nog steeds baal ik hiervan maar ik ben wel sterker geworden en heb erg veel doorzettingsvermogen opgebouwd. Ik ben blij dat ik de pijn heb kunnen verminderen en met minder pijn kan trainen.

turncarrière-lieke-turnster

Blijven of overstappen

Een paar jaar later merkte ik dat er een onderlinge strijd was tussen mijn turnvriendinnetjes en mij. Deze strijd gaf een nare sfeer. Ook met mijn trainster was de band er niet. Ik heb lang getwijfeld om over te stappen naar een andere club. Uiteindelijk heb ik dat niet gedaan. Ik hoopte altijd dat het zou verdwijnen. Op geven moment werd het weer leuker doordat er een nieuwe trainster bij kwam waar ik wel een fijne band mee had. Daar voelde ik me erg prettig bij en we hadden een gezellige tijd met zijn allen! Uiteindelijk ging die trainster helaas weg. Maar gelukkig kwam er een andere hele lieve trainster. Waar ik nog steeds een leuke band heb maar ook alweer een jaartje weg is bij onze club.

Vanaf dat zij weg is had ik het weer zwaarder. De zin om naar de trainingen te gaan was weg. Ik en mijn trainster hebben nooit echt een goede band gehad, maar dit jaar is die heel erg verslechterd. Daarna kwam er een verandering in onze club. We gingen samen met de 4e/5e divisie. (Zelf doe ik 3e) daar was ik erg blij omdat in die groep veel vriendinnen van mijn eigen leeftijd waren en ik kreeg daarbij een andere trainster. Het klikte gelijk met mijn nieuwe trainster en nieuwe turnmaatjes.

Toekomstdromen

Door naar de toekomst!

Dit jaar heb ik ½ finale gehaald dat helaas niet door ging. Voor volgend jaar hoop ik dat ik die kans weer krijg om op de ½ finale te staan. Veder hoop ik ook het NK te halen. Die kans schat ik niet hoog in maar ik ga er zeker voor trainen.

Volgend jaar ga ik naar junior 2e jaars 3e divisie. Ik train nu 3x per week in Assen. Ik wil graag daarnaast kijken of ik 1 training in de week extra kan doen bij een andere vereniging. Verder kan ik niet in de toekomst kijken maar ik heb dus zeker doelen voor ogen in mijn turncarrière. Maar dat is een kwestie van doen.:-)

Nieuwe elementen

De elementen die ik volgend jaar graag wil doen/kunnen:

Natuurlijk is het even wennen als we weer mogen trainen maar ik blijf zo veel mogelijk bezig en ben erg blij en ik vind het heel leuk dat Beter Turnen mij daarmee helpt.

Turnen en corona

Wat ik nu doe tijdens de Corona tijd…
Allereerste probeer ik zo veel mogelijk in vorm te blijven. Dat doe ik door krachtoefeningen en conditie. Ook probeer ik daarbij heel goed mijn spagaten bij te houden en zelfs leniger te worden. Op 15 maart was ik jarig en toen kregen we te horen dat we niet zo veel meer mochten. Dus ik kreeg voor mijn verjaardag een airtrack. Ook daar doe ik heel veel mee! Je kunt wel zeggen dat ik heel veel aan het bewegen ben.

Omdat ik best veel energie heb moet ik die ook kwijt kunnen. Eerder kon dat perfect op turnen maar nu ben ik soms een beetje druk… en mama vindt dat soms een beetje irritant haha!

Het leuke aan deze Corona tijd is, dat je allemaal nieuwe dingen leert die je normaal niet zou doen. Ik heb bijvoorbeeld mijn handstand heel erg uitgebouwd en nu sta ik gemiddeld 45 seconden. Ook leuke challenges die bedacht worden kan je nu doen. We hebben nu eenmaal veel extra tijd.

Ook geef ik nu 2x per week training aan kinderen van 9/11. Omdat het voor hun allemaal erg onduidelijk is vinden zij het erg fijn om samen te trainen. Dat doe ik dan ook met plezier. Ik heb ontzettend veel zin om weer lekker in de turnhal te staan. Dat blijft toch zeker wel mijn 2e thuis.

Wedstrijdzenuwen

Als turnster krijg ik vaak de vraag van andere turnsters en buitenstanders hoe ik omga met de zenuwen tijdens wedstrijden! Dus hier even mijn tips!

Ik probeer als eerst zonder hoop of iets naar de wedstrijd te gaan. Dat is omdat het dan alleen kan meevallen. Bijvoorbeeld: je moet de top 10 halen… dan ga ik er niet vanuit dat het lukt. Als het wel lukt ben je extra blij!

Daarnaast helpt ontspannen ook heel erg en ik probeer altijd voor ik moet mijn oefening in te beelden hoe ik hem zou willen. Ook praten over een ander onderwerp tijdens een wedstrijd helpt goed. Even niet denken aan wat je straks moet doen. Voor iedereen kan dit anders zijn. Ik denk dat je vooral niet te veel moet nadenken en lekker je ding moet doen. Uiteindelijk is het plezier belangrijker dan prestatie. Als je dat onthoudt kom je vanzelf wel op het punt waar je wil komen in je turncarrière!

Deze tips komen echt uit mezelf en deze werken goed voor mij. Dus dat hoeft niet te betekenen dat ze ook voor jou werken want ieder mens is anders.

Genieten van je sport

Ik denk dat je nu een beeld hebt gekregen van mij als turnster en van mijn turncarrière. Natuurlijk heeft iedereen een ander verhaal en dat maakt je gelukkig ook uniek. Geen enkele turnster is hetzelfde! En je kan je eigen verhaal mooi maken want natuurlijk zitten er in verhaal van iedereen mooie herinneringen. Iedereen maakt wel een tegenslag mee maar dat maakt je sterker! En vergeet niet te kijken naar de mooie momenten in je turncarrière.  Dit is niet alleen voor turnsters maar ook voor mensen met een andere sport, of voor mensen zonder sport. Probeer vooral te genieten en je zult ver komen!

Bedankt voor het lezen van mijn turnblog!

Groetjes Lieke Enting xxx

Over de schrijver
Hee! Ik ben Lieke Enting en ik train bij omnigym in Assen! Ik turn al sinds mijn 5e en ben nu 14! Ik doe dit met plezier! En ik hoop dat met meer mensen te kunnen delen! Ik doe nu junior 1 D (3e divisie). Ik ben ook gastblogger bij Beter Turnen!
Reactie plaatsen