Turnen is een van de populairste sporten in Nederland. En hoe kan het ook anders. De sport is veelzijdig, uitdagend en prachtig om te zien. Geen wonder dat vele mensen, jong en oud, de basis turnoefeningen graag zouden willen leren. Hoe gaaf is het als jij een spagaat, een salto of een radslag zou kunnen maken. In onderstaand artikel maak je kennis met de top 10 basis turnoefeningen. We leggen je uit hoe de turnoefeningen exact gaan. Met methodische filmpjes laten we je zien hoe je deze turnoefeningen het best kunnen leren. Binnen no time heb jij jezelf een paar gave trucjes aangeleerd.
De top 10 turnoefeningen
Voordat we specifiek in gaan op de turnoefeningen, waarbij we uitleg geven over hoe je je een element het beste eigen kunt maken, geven we je een overzicht van onze turnoefeningen top 10:
Een aantal van deze turnoefeningen komen ook in andere sporten voor. Denk aan de spagaat bij ballet. De handstand bij breakdance of de salto bij freerunning. Elementen zoals de borstwaartsom en een arabier, komen vaak alleen in de turnsport voor.
Turnen en gym als basis
Steeds meer onderzoek wijst uit dat een goede motorische basisvaardigheid het best wordt ontwikkeld tijdens gym. Een ideaalbeeld zou zijn om als kind te starten met peutergym, door de stromen naar de jongens- of meisjes groep, om uiteindelijk met een goede basis de turnoefeningen te leren. Sporters, op welk gebied dan ook, met een turnachtergrond, blinken vaak in vele andere takken van sport ook uit.
Volleyballers met een turnverleden hebben een perfecte timing. Ze weten precies wanneer ze los moeten komen van de vloer, om de perfecte aanval te maken. Ook zijn ze snel en behendig, en houden hiermee zelfs de snelste en lastigste ballen in het spel. Voetballers die geturnd hebben, bewegen zich behendig en soepel over het veld. Wist je dat er veel topsport voetbalclubs zijn, die wekelijks een aantal uur in de turnhal trainen? Turners en turnsters beschikken over een grote mate van lichaamsbeheersing en lichaamscontrole. Dit maakt dat zijn vaak ‘ over all’ goede sporters zijn.
Bovenstaande zorgt er dus ook vast en zeker voor, dat het beheersen en leren van de turnonderdelen zo populair zijn. Wij van Beter Turnen, hebben als missie om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met deze prachtige sport. We hopen je dan ook met dit artikel een stapje op weg te helpen, voor het aanleren van bijvoorbeeld de handstand, een salto of een flikflak.
Warming up
Zoals bij elke sport, is ook bij turnen een goede warming-up belangrijk. Door je lichaam warm te maken, en je spieren op te rekken, voorkom je vervelende blessures tijdens de oefeningen. Bij veel elementen in de turnsport is een zekere mate van lenigheid vereist. Daarom is het ook erg belangrijk om voordat je begint met trainen, je spieren goed op te rekken. Ook vormspanning komt veel voor in de elementen bij het turnen. Door voorspanning te houden tijdens bijvoorbeeld een handstand, wordt de oefening vele malen makkelijker
Met onderstaande warming-ups word je op een leuke manier lekker warm, rek je je spieren op, én heb je alvast wat goede vormspanningsoefeningen gedaan.
Nu je warm bent, gaan we starten met de turnoefeningen. We starten met de handstand. Veel succes!
Handstand
Misschien wel een van de bekendste turnoefeningen uit de turnwereld: de handstand! Tijdens de handstand zie je de wereld in een ander perspectief, 180 graden gedraaid om precies te zijn. De beginhouding van de handstand is rechtopstaand met je armen omhoog. Vervolgens maak je een grote stap naar voren, plaats in een vloeiende beweging je handen op de grond, en gooit een voor een je benen de lucht in. Oefen dit eerst tegen de muur of tegen een mat als je in de gymzaal bent. Je komt terug uit de handstand door je benen om en om weer naar de grond te brengen. Je romp komt weer omhoog, en je staat tot slot weer helemaal rechtop. Met deze methodische oefenvideo’s leer jij jezelf de hanstand aan, waardoor de rest van de turnoefeningen je veel makkelijker af zullen gaan!
Radslag
We gaan door met de radslag. Net als bij de handstand is het bij deze turnoefening belangrijk dat je goed op je handen kunt steunen. Je ellebogen moeten tijdens de gehele bewegen gestrekt blijven. Begin de radslag rechtop staand met je armen omhoog. Zet een grote stap naar voren en plaat je handen vervolgens een 1/4 draai ingedraaid t.o.v. je lichaamspositie op de grond. Je benen zwaai je via de verticaal over je heen.
Vervolgens plaats je je voeten achter elkaar weer op de grond. Voordat je je voeten om de grond zet, draai je je lichaam een 1/4 draai verder. Dit zorgt ervoor dat je landt met je gezicht en lichaam in de richting van waar je vandaan kwam. Je romp neem je weer mee omhoog, en je landt tot slot weer rechtop tot stand. Hieronder enkele filmpjes van turnoefeningen voor het aanleren van de radslag, en een mooie analyse van hoe de radslag er precies uit ziet.
De meest gewilde turnoefening: Salto
En dan nu een van meest gewilde turnoefeningen; de salto. Het uitvoeren van een salto geeft je wel zo’n bevrijdend gevoel, dat ik iedereen het beheersen van deze beweging toe wens. Een salto is in principe niets minder dan een koprol, maar dan in de lucht. Bij een salto maak je eerst een aanloop, vervolgens spring je met twee voeten in een afzetvlak. Dit kan een trampoline, een minitramp, een plank of een plankoline zijn. Er zijn zelfs mensen die de salto gewoon met afzet vanaf de grond kunnen!
Vervolgens spring je omhoog, waarbij je je armen mee omhoog zwaait. Tegelijkertijd maak je je zo klein als een bolletje, en houd je je kin op je borst. Je draait een heel rondje om de breedte as in de lucht. Als de rotatie bijna klaar is, open je je landingsgestel ( je benen) om de landing in te zetten. Je landt weer op je voeten met je knieën licht gebogen. Je armen zijn hierbij zijwaarts om balans te houden. Check hieronder de turnoefeningen voor de salto!
Boogje
Ook een erg populair turnonderdeel, vooral bij de turnsters onder ons. Voor een boogje is een zekere mate van lenigheid vereist. Een boogje duurt dan ook vaak even voordat je het onder de knie hebt. Vooral als je wat stijve schouders hebt, is het lastig om een boogje snel te leren. Een boogje is een van de turnoefeningen die vaak op vloer en balk wordt uitgevoerd door de dames en meisjes.
Een boogje begint rechtopstaand met je armen omhoog. Vervolgens hef je 1 been omhoog tot horizontaal. Daarna buig je je bovenlichaam achterover waarbij je je heupen naar voren duwt. Je handen plaats je achter je op de grond, en tegelijkertijd komt je been die nog op de grond stond, mee ophoog. Via de spagaathandstand kom je vervolgens weer tot stand op je voeten uit, met je armen omhoog. Hieronder de turnoefeningen voor het boogje!
Een populaire turnoefening: Spagaat
Denk je aan een turner of een turnster, dan denk je aan de spagaat. De meeste turners en turnsters die op een redelijk niveau trainen, beheersen deze turnoefening. Bij een spagaat zijn je benen 180 graden gespreid, waarbij je in zit een been voor en een been achter hebt. Het sleutelwoord voor het beheersen van de spagaat: rekken!
Een spagaat is een element, dat iedereen kan oefenen. Een groot deel van de mensen is ook in staat een spagaat helemaal te leren. Lenigheid is deels aangeboren, maar grotendeels aan te leren. Goed nieuws voor de mensen die graag een spagaat zouden willen kunnen.
Bij Beter Turnen hebben wij diverse lenigheidsprogramma’s waardoor het programma ‘ Spagaat’ In maximaal 30 dagen leer jij de spagaat. Waarbij je gegarandeerd een heel stuk leniger bent aan het einde van de cursus. Hieronder twee filmpjes met turnoefeningen uit onze cursus.
Split
Nog zo’n mooie turnoefening, waarvoor je erg lenig moet zijn om het te kunnen; de split. Ook bij de split zijn je benen 180 graden gespreid in zit. Bij de split is een been links van je, en een been rechts van je. Rekken is ook hier weer hét sleutelwoord. Net als bij de spagaat heeft Beter Turnen een programma ontwikkeld voor het oefenen en het aanleren van de split.
Hieronder zie je een video uit het de cursus split oefenen van Beter Turnen:
Arabier
Een van de belangrijkste turnoefeningen; de arabier. De arabier lijkt heel erg op de radslag. De beginhouding en inzet zijn het zelfde, alleen bij de arabier land je op 2 voeten. Ook moet je je handen tegelijk van de grond actief afduwen, om weer rechtop te komen. Begin de arabier rechtop staand met je armen omhoog. Zet een grote stap naar voren en plaat je handen vervolgens een 1/4 draai ingedraaid t.o.v. je lichaamspositie op de grond. Je benen zwaai je via de verticaal over je heen.
Als ze in de verticaal zijn sluit je je benen. Op dat moment duw je je handen actief af van de grond. Zorg er hierbij dat je vanuit je schouders duwt, en niet door je armen zakt. Bij het afduwen breng je je voeten weer richting de grond, en je bovenlichaam rechtop. Je landt op 2 voeten naast elkaar, met je gezicht en lichaam in de richting waar je vandaan kwam.
Voordat je de arabier gaat leren, raad ik je aan om de stapjes van de radslag eerst onder de knie te krijgen. Check deze turnoefening voor het aanleren van de arabier:
Flikflak, een spannende turnoefening
Bij de flikflak maak je een achterwaartse draai om de breedte as van 360 graden, net als bij een boogje. Het verschil tussen een boogje en een flikflak, is dat bij een flikflak je een springende beweging maakt. De flikflak is met een stuk meer tempo dan het boogje. Begin rechtopstaand met je armen omhoog. Zak door je knieën, en breng je armen naar beneden tot langs je lichaam. Zorg hierbij dat je romp rechtop blijft.
Zet vervolgens actief af met je voeten, waarbij je je armen weer langs je oren zwaait. Buig tijdens de sprong je lichaam achterover, duw je heupen voor je gevoel schuin omhoog. Plaats vervolgens je handen op de grond, en duw ze direct weer af. Zorg dat het afduwen vanuit je schouders gebeurt, je armen moeten altijd recht blijven.
Door de snelheid en het afduwen breng je je bovenlichaam weer omhoog, en je benen naar de grond. Je landt rechtopstaand.
In deze filmpjes krijg je een duidelijk beeld van hoe de flikflak eruit ziet, en welke oefening je kunt doen om hem te leren.
Borstwaartsom
Dit is een van de turnonderdelen die wordt gedaan aan de brug, trapezestok of de rekstok. De borstwaartsom komt zowel bij het jongens- als het meisjesturnen voor. Een borstwaartsom is eigenlijk achterover duikelen aan een stok. De afzet kun je met 1 of 2 voeten doen.
Als je sterk genoeg bent kun je jezelf uit kracht optrekken en vervolgens de borstwaartsom turnen. Je eindigt in steun op de stok, waarbij je armen gestrekt zijn. Bij het damesturnen start de oefening in de lagere niveaus vaak met de borstwaartsom. In deze video’s laten we je turnoefeningen zien voor het aanleren van de borstwaartsom.
Overslag
We sluiten deze top 10 af met de overslag. Een turnelement die uitgevoerd kan worden op vloer, pegasus en balk. Voorwaarde voor het turnen van de overslag zijn het beheersen van de handstand, en bekend zijn met het over de kop gaan. Een overslag wordt vaak uitgevoerd met een aanloop. Je rent aan, maakt een voorhup waarbij je je benen achter elkaar plaats en je armen omhoog tot langs je oren zwaait.
Vervolgens plaats je je handen ver voor je uit naast elkaar op de grond. Tegelijktijd schop je je benen vlot achter elkaar op naar handstand. Je zorgt ervoor dat je benen nog voor de verticaal gesloten zijn. Je handen raken de vloer maar een kort moment aan, je duwt je lichaam direct weer weg van de grond. Zorg er hierbij voor dat je duwt vanuit je schouders, en dat je armen netjes gespannen en recht blijven.
Het afduwen en de snelheid van je aanloop, in combinatie met het actief opschoppen van je benen, zorgen er voor dat je na het afduwen weer tot stand op je voeten komt. Je landt op 2 benen met je armen omhoog langs je oren. In onderstaande turnoefeningen laten we je zien hoe de overslag er uit ziet, en hoe je jezelf dit turnelement eigen kunt maken.
Meer turnoefeningen ontvangen?
Je hebt nu genoeg kennis om de 10 basis turnelementen te kunnen gaan oefenen. Uiteraard bestaan er naast deze 10 turnelementen nog vele andere mooie bewegingen die de turnsport rijk is.
Wil jij meer ontdekken, of zou je meer tips en oefenvideo’s willen zien? Neem dan eens een kijkje op onze website. Hier vind je ook informatie over ons platform, waarbij je een proefmaand kunt afnemen, en de 3000 oefenvideo’s die we hebben allemaal kunt bekijken.